Изписахме и изговорихме доста заслужени суперлативи по адрес на ЕвроЛудогорец, а сега е ред да погледнем напред. Към понеделник, когато е жребият за 1/16-ина финалите в Лига Европа, при който българският шампион ще бъде поставен и ще има 15 варианта за съперник в урната на непоставените. Ние от своя страна можем да опитаме да ги „доразбием“ в още четири имагинерни „урни“, според силата им.

Желани

Есберг и Марибор

Датският Есберг е предпоследен във временното класиране на своето домашно първенство и сякаш е най-удобният вариант от всички. Близко до него е Марибор. Като цяло, Словения вече ни изпреварва футболно, но това не може да се каже в случая с Лудогорец и Марибор. Разградчани вече имат опита и класата да отстраняват съперници от този тип – справка, Слован Братислава, Партизан Белград и Динамо Загреб.

Поносими

Анжи и Слован Либерец

Допреди по-малко от година милионерите от Махачкала биха били супернежелан съперник със своя бюджет от 180 милиона долара, но сега разпродадоха звездите си и са последни в Русия без нито една победа. Излязоха като втори от лека група с явен фаворит Тотнъм и със средняците Шериф Молдова и Тромсьо Норвегия. Чешкият Слован е представител на страна, която обикновено ни побеждава на футбол. Но тимът от Либерец е шести у дома и все пак не е Виктория Пилзен.

Неудобни, но възможни

Виктория Пилзен, Суонси, Днипро, Макаби Тел Авив, Динамо Киев, Бетис, Лацио и ПАОК

Най-многобройната група. За Чехия казахме, а Виктория идва от Шампионската лига. Двата украински тима Динамо Киев и Днипро в момента са повече или по-малко на нивото на Черноморец Одеса. Първият обаче е гранд, а вторият също е силен, а видяхме, че срещу украинския стил на Лудогорец му беше най-трудно в групата. Израелските отбори са много коварни съперници, а Макаби Тел Авив е лидер в своята страна. Със солунския ПАОК би се получило интересно и равностойно балканско дерби. Суонси и Лацио са в средата на таблицата на своите елитни шампионати, а Бетис е последен в момента. И трите са представители на водещите шампионати – английският, италианският и испанският. Респект в момента най-вече към уелския Суонси от тази компания. И трите варианта са неудобни, но шанс има.

Тежки

Ювентус, Аякс и Порто

Три от четирите отбора, които идват от Шампионската лига, класифицираме в групата на най-тежките варианти за българския представител. Ювентус и Порто са доказана класа, бивши европейски шампиони и сериозни сили. Аякс също е многократен носител на КЕШ и съвсем не е като ПСВ Айндховен в момента. Млад и талантлив отбор, който би Барселона и смачка Милан на „Сан Сиро“, където късметът му изневери. Но който го е страх от мечки, не ходи в гората. А Лудогорец вече е Crazy forеst, нали така...