Берое отпадна от Лига Европа, след като бе елиминиран от Брьондби. Колкото и клиширано да звучи обаче, Берое падна прав. Да, така може би е най-болезнено, но двубоят в Дания е поредното доказателство, че отборът се развива в правилната посока. Старозагорци показаха силно лице в Лига Европа. „Зелените“ записаха единствените две победи от българските отбори в европейските клубни турнири, а сблъсъкът с Брьондби бе решен от един гол от статично положение. Берое показа голямото си израстване на „Брьондби стейдиъм“, където изигра много силни 90 минути.

В двата мача срещу Брьондби, Берое демонстрира много голяма дисциплина, тактическа грамотност и физическа издържливост. Най-впечатляваща бе тактическата грамотност, с която „зелените“ играха през всички 180 минути. Берое в нито един момент не се подведе по темпото на съперника, не се хвана в капаните му. Старозагорци спазваха тактическия си план постоянно. За пореден път беройци доказаха колко силен колектив имат. Заралии не отстъпваха на своя съперник, но въпреки това не им достигна нещо малко – не им достигна самочувствие. Това бе признато и от старши треньора Петър Хубчев. Ако Берое бе подходил с по-голямо самочувстие, нещата щяха да изглеждат по по-различен начин. На „Брьондби стейдиъм“ Берое изглеждаше по-опасен за своя съперник, отколкото под Аязмото. Отборът играе здраво във всеки един мач, независимо от съперника и се раздава на 100%. „Зелените“ преминаха през поредния урок, през поредната фаза от своето развитие. Сега най-важното е да бъдат извлечени необходимите поуки, за да продължи развитието на отбора в правилната посока, в тази, в която Берое показа, че се движи.

Във футбола се брои само резултатът, броят се головете. Това са фактите. Берое отпадна. Фактът обаче е, че Берое игра като равен с равен срещу своя съперник. Факт е, че Брьондби е с много по-голям бюджет и може да си позволи да плати над 1 милиона евро на Селтик, за да вземе Теему Пуки. Факт е, че Брьондби е броил половин милион лева, за да вземе резервен вратар. Факт е, че селекцията на Берое струва 0 лева. Факти!

Пред Берое предстоят нови битки, битки, в които клубът трябва да продължи своето израстване, за да може съвсем скоро отново да се завърне на европейската сцена и да покаже наученото. Петър Хубчев и неговият екип изградиха един боеспособен отбор, който има голям потенциал. В Берое има повече от половин отбор нови футболисти и на тях им е нужно още време, за да се сработят по-добре и да заиграят на максимума на възможностите. Това е сигурно, че ще се случи, защото Хубчев е доказал, че е способен да изстиска максимума от всеки един играч. Изградената основа говори, че Берое ще бъде между големите „шамари“ и през този сезон. Всичко зависи от футболистите и тяхната игра на терена. Берое трябва да е готов за много мачове, като този с Монтана, който измина, в който съперникът ще се опитва да бави темпото на игра и опонентът ще се брани с девет човека в защита. Реалността е такава – Берое е актуалният вицешампион и всеки един отбор ще се радва да спечели точка срещу старозагорци. „Зелените“ трябва да намерят противодействие на това още в неделя, в предстоящия мач срещу Локомотив Пловдив. Сезонът е дълъг, но в Берое са наясно, че всяка една битка е важна, че отборът няма право да губи лесно точки, защото всяка една е много ценна и има изключително значение в борбата за челните места. Берое има добра основа, на която да стъпи и да продължи израстването си.

Берое не прескача уроците, научи поредния. Победите идват при този, който все още се надява, дори да е бил разочарован. При този, който още вярва, въпреки че е вкусвал горчивината на неуспеха.