В Левски показаха, че не забравят Георги Соколов-Соколето, който е един от символите на клуба. Легендарният футболист е роден на днешната дата преди 79 години, а през 2002 г. напусна този свят. 
 
Ето какво написаха "сините" в официалния си сайт:
 
"Днес се навършват 79 години от рождението на големия и незабравим Георги Соколов – Соколето. Един от най-талантливите български футболисти, символ на свободата и непокорния дух.
 
Георги Соколов е роден на 19 юни 1942 г. в столичния квартал „Иван Вазов”. Баща му Апостол Соколов е сред най-добрите български вратари, трикратен шампион с „Левски“. От дете Жоро Соколов се помни с футболна топка под ръководството на баща си.
 
Соколето е най-младият футболист, дебютирал в майсторската група – на 15 години и 5 месеца. Първата му изява за „сините” е в приятелската среща с „Челси“ (Лондон), играна на ст. „Васил Левски” през 1958 г. През пролетта на 1959 г. Соколов е една от основните фигури в юношеския национален тим на България, спечелил европейска титла на турнира в София. След този триумф Жоро, ненавършил 17 години се утвърждава и като титуляр в „Левски“.
 
Дебютира 16-годишен в „А” националния ни отбор, през 1959 г. в победата с 3:2 над Холандия в София. Участник на световното първенство в Чили през 1962 година. Шампион на България – 2 пъти, печелил и два пъти купата на страната.  
 
За „Левски“ играе в продължение на 11 сезона. Окончателната му раздяла със „сините” е през 1969 г. – месеци след като отборът е обединен с милиционерския „Спартак”.  Общо със синята фланелка в 237 мача Георги Соколов е отбелязал 82 гола.
 
Незабравими остават победните му голове срещу ЦСКА през 1960 и 1964 г., когато реализира минута преди края. Отбелязва първия гол за „Левски“ в евротурнирите срещу шведския „Юргорден“ в Стокхолм за КЕШ през 1965 г.
Георги Соколов беше чаровник на футболния терен, неподражаем магьосник за обичащите го привърженици. Импровизатор, бърз и силен - истински футболен гений.
Соколето остава завинаги в сърцата на привържениците и със своя житейски девиз: 
 
“РОДИЛ СЪМ СЕ ЧОВЕК, А НЕ ФУТБОЛИСТ!” 
 
Дълбок поклон!"

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.