Бившият треньор на Лудогорец и Левски Стойчо Стоев бе гост в „Студио Дерби“. Българският специалист говори за случващото се при "орлите" и „сините“.

Антон Узунов
61 снимки

„В Лудогорец вече няма толкова бразилски футболисти, които да дават насладата от футбола. Взимат се играчи предимно от Африка, които имат други физически параметри и се залага на силов футбол. Беше закъсняла промяната в отбора. При вторият ми престой видях, че има нужда от нея. Трябваше да се направи на етапи, а не ударно. В момента се играе прагматично. Това се видя в двубоя между Лудогорец и ЦСКА. Разградчани са си изградили такъв стил, с който постоянно да контролират действията на терена. Сега по-скоро не се получава, но реално погледнато атакуващите футболисти не са с лош потенциал, за да го правят“, заяви Стоев.

„Може би причината да подходят прагматично срещу ЦСКА е от двубоят срещу Локомотив Пловдив, защото тогава се видяха проблеми в дефанзивен план. Философията на този отбор е да се справи с всички отбори в България, защото има футболистите за това. Някой път можеш да победиш с красива игра, но в друг ти трябва по-практична и просто да спечелиш мача“, добави още той.

„Очаквах, че след напускането на бившия собственик на Левски, клубът ще преживее сериозен финансов колапс. В един момент се започна с много юноши и бивши футболисти на „сините“. Взе се и някой и друг чужденец. Липсата на пари, води и до грешки, защото не можеш да вземеш качество. Левски ще извърви своята Голгота до лятото. Място в шестицата е илюзорно. Феновете ще искат стабилизиране на отбора през следващия сезон. Такъв голям тим трябва да стои по-добре, но дали ще се намерят необходимите пари, за да се стъпи на по-добра основа, не знам. Тази година беше да се изгради ядро, но такова не виждам. Левски много лъкатуши. През следващата година ще е много трудно и ще има недоволство от феновете. Привържениците помогнаха много, но ще искат отбора да покаже по-добро представяне през следващата година“, каза Стоев.

„Най-неправилното нещо в школите е да се работи за успехи, а трябва да се създават футболисти. Не трябва да се гледат титлите и купите в ДЮШ. Всеки фен иска да има играчи от школата, но млад футболисти, когато отидат в първия тим се вижда, че нещо им липсва. Някъде се бърка преди това. Има много кадърни треньори в школите. Правилната работа ще изгради сериозни отбори и качествен национален тим“, добави още той.

„Изключителна трудна задача на новия национален селекционер. Изборът на българския футболисти е много малък. Програмата за съжаление също не е добра. Трябва търпение. Ясно е, че няма да се получат чудеса. Може би във времето, ако има това търпение спрямо Ясен Петров и да му се даде сигурност и вот на доверие, за да се опита да изгради сериозен национален отбор. Говоря за класиране на голям форум. Проблемът не е от вчера, а е от години назад в миналото. Това показва, че някъде сме сгрешили, а имахме добри футболисти в близкото минало. В момента нещата на национално ниво не стоят добре. Малко футболисти имаме, които играят в чужбина. Изборът ще е ограничен. Лошото е, че повечето играчи не са на това ниво, което да даде оптимизъм на националния селекционер. Идващото поколение от младежките гарнитури за мен не са готови. Българите искаме да се даде път на младите, но те трябва да са готови, защото в един момент бързо ще се разруши тяхното самочувствие. Ситуацията е малко патова, но това е действителността в България и трябва да се работи в нея. Трябва постепенно с времето да се види позитивизъм“, заяви Стоев.

„Работил съм в такива отбори, в които не е имало натиск от продажбата на даден футболист. В Лудогорец беше цел да бъдем в групите на Шампионската лига или Лига Европа. Публиката иска, но треньорът прави избора. Не може да си позволи да се поддаде от натиска на публиката, защото ще си изгради име, че съобразява с всеки. Натиск от феновете винаги ще има, но това е възможност да си направиш преценка в какъв отбор отиваш. Треньорът трябва да си направи преценка кои играчи са във форма и ще му свършат работа. Във футбола работата си не можеш да я скриеш. С течение на мачовете, младите футболисти трупат увереност и самочувствие, от доверието, което му е дадено. Така се развива. Но има и друго лице, в което не всеки хваща момента“, добави още той.