С темповете, които демонстрира, нападателят Найджъл Робърта много бързо си проправя път към сърцата на „сините” фенове, а и не само. От началото на сезона холандецът има 5 гола в 6 мача, а при попадения срещу Славия днес в първенството и срещу Спартак Варна за Купата през седмицата той може да изравни историческо постижение на Базил де Карвальо.

През сезон 2012/2013 сенегалецът успя да стане първият чужденец в историята на Левски с попадения в 6 последователни мача. Дотук Робърта се разписа в 4 поредни срещи – срещу Витоша (4:0), Локомотив Пловдив (1:0), ЦСКА (2:2) и Черно море (3:0).

Силното представяне на 21-годишния играч със „синята” фланелка му спечели дебютна повиквателна за Кюрасао, на която той се отзова в началото на месеца. Тогава обаче целият тим беше потресен от трагедията с внезапната смърт на 31-годишния вратар Жаирзиньо Питер. Той бе открит бездиханен в хотела часове преди втория мач срещу Хаити.

„Не се чувствах уморен въпреки продължителното пътуване. Имаше по-скоро психическа умора заради огромния шок. Всички изживяха много тежко загубата на съотборника ни. Знаете за смъртния случай. Аз бях един от първите, които видяха Жаирзиньо Питер безжизнен. Тези дни все още мисля за това. След такъв тежък удар е много трудно да продължиш напред.”

„Прочетох много неща за Костов. Не съм видял достатъчно от него, но си давам сметка, че е добър футболист, който е вкарвал доста голове за Левски. Аз също бележа много и се представям добре, щастлив съм от този факт. Ще бъде страхотно, ако стана голмайстор на тима, но фокусът е насочен изцяло към титлата. Ние се нуждаем от нея. Това дали ще стана голмайстор на отбора е от второстепенно значение в момента.”

Кариерата на Робърта започва в холандския гранд от Ротердам – Фейенорд. Там той се докосва до идол като Дирк Каут.

„Когато го гледах по телевизията, не ми изглеждаше специален. Когато обаче започнахме да тренираме заедно, той ме изуми. Играеше като дясно крило, но лекотата, с която вкарваше в тренировки, концентрацията му върху най-дребния детайл, ме впечатлиха най-много. Каут е най-силният играч, с който съм тренирал и играл.”

През 2015 година Найджъл Робърта участва на Европейското първенство за юноши до 17 години в България. Тогава негов съотборник при „лалетата” е настоящата звезда на Ювентус Матайс Де Лихт. „Той също е голям професионалист като Каут. Разбира се, той е много по-млад. Беше напълно готов за мъжкия футбол още на 17. Хранеше се правилно, пазеше режим, лягаше си винаги навреме. Помня, че той беше първият, който въведе този стереотип след тренировки да се влиза във фитнеса. Никога не бях виждал нещо подобно преди. По онова време и на неговите години това беше нещо специално. Сега е Ювентус и си заслужи този трансфер с начина, по който тренираше.”

„Не знаех много неща за Левски, честно казано. Когато дойдох, видях стадиона. Говорих с доста хора за клуба и забелязах в интернет, че хората се вълнуват много от Левски и ЦСКА. После разбрах, че това е най-голямото дерби в българския футбол. Левски е огромен клуб с невероятни фенове. Трябва да направиш всичко за тях и те ще ти се отплатят със същото.”

„Кой е най-добрият ми приятел тук? Всички ме посрещнаха добре и веднага се почувствах като част от отбора. Този тим е като едно истинско семейство – всеки е много близък с другия. Иначе за първи път излязох да разгледам града с Нашименто. Мога обаче да заявя категорично, че колективът е изключителен.”

„Първите 1-2 седмици бяха трудни, защото треньорът Хубчев е много силна личност. Не съм същият като него, но си приличаме по това, че и аз притежавам характер. Когато срещнеш някого, който е подобен на теб, не е много лесно. Важното е, че треньорът вярва в мен, а аз усещам тази подкрепа. Справям се засега, а също и отборът.”

„Не знаех много за него, но след като дойдох проведох някои разговори и ми казаха, че Хубчев е много голямо име за българския футбол. Вярвам, че с него Левски може да стане шампион още този сезон. Мачът срещу ЦСКА беше труден, но можехме да се представим по-добре. Ако бяхме спечелили тогава, сега щяхме да сме на върха в класирането. Тази цел обаче все още е постижима, защото сме само на точка зад Лудогорец, а все още не сме играли срещу тях. Когато дойде този мач, трябва да ги победим.”

„Трябва да разбираш треньора. Той не говори английски, а тук повечето го практикуваме. Трябва да имаш комуникация с треньора. Затова е редно да науча български, за да може комуникацията ни да е по-лесна”, заключи острието.