Министърът на младежта и спорта Весела Лечева каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR, че е необходимо да бъде направена цялостна картина на спортната инфраструктура в България и приоритетно, фокусирано, целенасочено да се финансира през следващите 5-10 години в нейното възстановяване и модернизиране. Според нея най-важното е създаването на достъпни условия за спорт, достъпна спортна инфраструктура в цялата страна, като се започне от училището, кварталните площадки, многофункционалните спортни съоръжения, където се провежда държавният спортен календар, и клубните зали. По думите й след това трябва да се инвестира в големите спортни комплекси, които са за мащабни спортни събития.

„С тъга установяваме, че сякаш на заден план през последните 20-30 години остана спортната инфраструктура. Беше важна образователната инфраструктура, водопроводите, улици, тротоари, и като че ли винаги на опашката оставаше спортът. Правеше се частично, хаотично, през програми без да бъде приоритизирана спортната инфраструктура по начин, по който да се отдели онази база, която да изпълни социалната функция на спорта, достъпна за клубовете, за децата, за подрастващите. Онази друга инфраструктура, която да бъде дадена и привлечен частен капитал, клубната спортна база - това беше пропуснато през годините. Казват, че спортът разполага с рекорден бюджет – да, това е така, но в крайна сметка, ако го съпоставим спрямо БВП на България, той е 0,09, даже не е 0,1. Ако гледаме с какви бюджети разполагат страните от ЕС, ще видим, че там е от 0,4-0,5 до 1,5 спрямо БВП на съответната страна. Това показва колко малко средства се отделят за спорт“, заяви министър Лечева.

В отговор на въпрос за състоянието на комплекс „Червено знаме“ Весела Лечева изрази мнението, че според нея съоръжението е проектирано преди 40 години и средствата, които ще бъдат вложени за реконструкцията, няма да дадат възможност да се провежда един ефективен тренировъчен и най-вече състезателен процес, да могат да се организират спортни събития и залите да отговарят на нормалните европейски стандарти.

„Заданието за комплекса трябва да бъде разработено много внимателно и прецизно. То трябва да се разглежда като общ ансамбъл, заедно с „Арена София“ и с помощната зала към нея, както и другите допълващи спортни съоръжения. В общественото пространство чувах цифри в порядъка на 50 милиона лева, които да се дадат за реконструкцията. Тези пари ги няма никъде, просто бяха някаква

медийна дъвка тези средства. Те не съществуваха в държавния бюджет. Който и да дойде след мен на поста министър, смятам, че трябва да бъде направена една много по-експертна преценка какво трябва да представлява комплекс „Червено знаме“, за да се гордеем като българи с модерни спортни съоръжения, а не просто някакви кръпки или реконструкции върху стари съоръжения, които въобще не отговарят на никакви стандарти“, категорична беше министър Лечева.

Спортният министър каза още, че в краткия мандат на служебното правителство Министерството на младежта и спорта е било в непрекъснат диалог със спортните организации, благодарение на което са решени едни от най-наболелите въпроси, свързани с осъществявания от тях тренировъчен и състезателен процес. Заедно със спортните организации е изработена новата програма за олимпийска подготовка с насоченост 2024 г. – 2026 г., така че да се даде възможност на един по-широк кръг от талантливи състезатели с потенциал да влязат в тази олимпийска подготовка и да бъдат подкрепени с грижите на държавата.

„В същото време успяхме да създадем нова програма, свързана с кадровото осигуряване на спорта, като дадохме възможност да бъдат решени въпросите, свързани с треньорските кадри. Това е най-същественото звено в системата за спорта и в последните 2 десетилетия много от нашите най-добри специалисти заминаха за чужбина, тъй като нямаше адекватно финансиране и адекватни заплати за техния професионализъм и експертиза. С тази програма намерихме начин да затвърдим техните места и да върнем някои от тях. Около 10 наши треньори в няколко вида спорт се върнаха от чужбина, защото разбраха, че имат осигурени достойни заплати. Голяма част от специалистите, които бяхме почти изгубили, работят в страните от Персийския залив. Считам, че чрез тази програма ние ще успеем да върнем още специалисти, а и да предотвратим излизането им в чужбина“, заяви министър Лечева.

„Връзката ни с федерациите е постоянна, в комуникация сме с ръководствата, с отделни състезатели. Всеки един, който има сериозен въпрос или дадена тема, която трябва да се обсъди на ниво екип на ММС, нашите врати винаги са широко отворени. Това са най-естествените партньори на спортното министерство – спортните организации и техните ръководства. Те са онези хора, които реализират спорта в България“, каза министър Лечева. Според нея трябва да се отдаде заслуженото на добре работещите спортни федерации, но трябва да има и задължителен контрол по отношение на това как се разходват средствата, така че всеки един лев да отиде по предназначение.

„Другата наша цел беше спирането на порочните практики, които ощетяват българския спорт. Да спрем спорни договори, които биха могли да ощетят дейността на търговските дружества, чийто принципал е ММС. Възстановихме 3 млн. лева., които ще отидат в спортните организации, за да могат да бъдат обезпечени във всички техни дейности, които са разписали в проектобюджетите си“, каза още министър Лечева.

Тя съобщи още, че на финалната права е създаването на съвместно дружество с ЦСКА. Експертната оценка на активите, с които ще участва държавата е 28 498 000 лева. Почти всички стъпки са разписани в меморандума, който двете страни са подписали.

В отговор на журналистически въпрос за необходимостта от нов национален стадион Весела Лечева отговори, че трябва се стигне до единомислие между Българския футболен съюз, Столична община и държавата и да се намери най-доброто, оптималното място, където да бъде ситуиран.

„След това трябва се реши кой ще го управлява, как ще бъде менажиран този стадион. Другото, което трябва да решим е и какво се случва с Националния стадион „Васил Левски“. Ние не може да градим само много големи и нови спортни комплекси, защото те са с огромна инвестиция от страна на държавата. А приоритет трябва да бъдат достъпните спортни съоръжения. Разбира се, че България има нужда от нов стадион, но това трябва се случи стъпка по стъпка“, заяви министър Лечева.

Във връзка с концесията на стадион „Георги Аспарухов“ Весела Лечева каза, че за съжаление в спорта все още не е реализиран нито един успешен модел на публично-частно партньорство. „Надявам се, че тази процедура, която беше стартирана преди 2 години и на която ние дадохме ход и действие, да бъде първият успешен такъв проект. Създадохме специална комисия, която да предприеме подготвителните действия, свързани с процедурата по отдаване на концесия – да изготви правния анализ, икономическия и финансовия анализ“, каза министър Лечева.

Тя съобщи още, че министерството е осигурила генератори за спортната база на Белмекен, тъй като заради тежките метеорологични условия много често спира електричеството там.