През зимата нападателят Преслав Боруков премина от Локомотив Пловдив в Арда. Стартът на кариерата му в Кърджали е обещаващ, а сега за неговия отбор предстои сблъсък с Левски. В специално интервю за Gong.bg 22-годишният нападател разкри защо е избрал Арда, какви са целите на клуба, има ли сантименти към Левски и как "сините" са изкарали пари от него. 

Вече от няколко месеца си в Кърджали. Как се чувстваш? Свикна ли с новата обстановка?

- Чувствам се добре. Обстановката е добра. Имаме добро ръководство, добър треньор. Виждате, че се направиха доста трансфери зимата. Бяха привлечени доста футболисти. Целта на Арда е да играе всеки мач за победа, да бъде колкото се може по-високо в класирането и колкото се може по-напред за Купата.

Бързо ли взе решение да се присъединиш към Арда, след като получи предложение от клуба?

- Имах още няколко други опции. Имах две опции в чужбина и 2-3 опции в България. След като си помислих какво искам да правя с моята кариера и какво да е моето развитие избрах Арда Кърджали.

Какво наклони везните в полза на Арда?

- Бях гледал отбора през сезона. Харесваше ми начинът, по който отборът играе. Арда се опита да играе бърз, офанзивен, агресивен футбол, с трайно притежение на топката и надиграване на противника. Месец и половина, след като подписах с Локомотив Пловдив, треньорът Александър Тунчев напусна клуба и това, че той е треньор на Арда също повлия на решението ми, защото в Локомотив не успях да работя с него.

startphoto.bg
100 снимки

Направи силно начало на кариерата си в Арда, вкара два гола. Отборът също се представя силно след подновяването на първенството. Допуснахте обаче две загуби като гости на ЦСКА 1948 и Славия. Тунчев отчете, че показвате друго лице далеч от Кърджали. На какво го отдаваш?

- Мачът с ЦСКА 1948 беше решен от статично от положение. Те имаха един удар във вратата за целия мач, но го реализираха. Със Славия загубихме, но имахме нашите шансове. Славия ни вкара от дузпа и общо взето мачът щеше да бъде спечелен от този, който вкара първи гол в тази среща. Има някакво по-слабо представяне като гост, но не мисля, че трябва да се набляга толкова на този факт. В друг мач в София – срещу Септември, победихме и реално нашите резултати от три мача са една победа и две загуби като гост. Не е някаква голяма драма, че сме загубили от ЦСКА 1948 и Славия. Трябва да се играе всеки мач за победа, независимо дали си гост или домакин, и да има хора на трибуните, които да се наслажават на играта.

Сега ви предстои интересен мач, който със сигурност ще стане празник за Кърджали. Изправяте се срещу Левски. Какви са очакванията ти за този двубой?

- Очаквам здрава битка, понеже отборът на Станимир Стоилов играе агресивен футбол с много центрирания и директни топки към защитаващата се врата. Очаквам добра атмосфера и се надявам нашият отбор да играе играта, която показа срещу Локомотив Пловдив и Септември.

Юноша си на Левски. По-специални ли са мачовете срещу „сините” за теб? Имаш ли някакви сантименти към отбора?

- Аз съм юноша на Левски, никога не съм стигал до първия отбор. Никога не съм тренирал с първия отбор. Не знам колко са запознати хората и тези, които се интересуват от футбол, че когато бях на 16 години бях продаден на Шефилд Уензди именно от Левски. И съответно тогава Левски получи някаква трансферна сума за мен. Аз нямам мачове за първия отбор на Левски, нямам дори тренировки, но клубът изкара някакви средства от мен.

Заговори се за твой трансфер в Левски след престоя ти в Етър. Дори беше на преговори в офисите на клуба на „Тодорини кукли”. Съжаляваш ли, че тогава не се получиха нещата. Имаш ли за цел да играеш за „сините” занапред в своята кариера?

- Моята цел да вкарвам голове в отбора, в който съм. Да, аз тогава се видях с Наско Сираков, но не се получиха нещата по една или друга причина. Аз съм на 22 години в момента. Футболът е пред мен. Ако някой ден изскочи нещо и са перспективни нещата, защо да не се направи нещо по въпроса.

78 снимки

Ти попадна в отбор, който дава шанс на млади футболисти. През зимата направи и престижен изходящ трансфер на Лъчезар Котев в чужбина. Фактът, че се залага на млади българи, които имат поле за изява беше ли една от причините да избереш Арда за следващ отбор в кариерата си?

- Основната причина беше, че футболът, който Арда играе ми харесва, както и че исках да работя със страши треньора Александър Тунчев. За младите българи – това е така. Спрямо другите отбори процентът български футболисти в Арда е много по-голям. Надявам се това да продължи по същия начин. Преди това бях в Локомотив Пловдив, където имаше много чуждестранни футболисти, които понякога попадаха в стартовата единадеторка. Хубаво е да се вдига нивото, но е хубаво да има и български момчета, за да се развива нашия футбол. Когато има чужденец, той трябва да е много по-качествен и прави голямата разлика.

Как виждаш конкуренцията в атака в лицето на Ласана Ндийае и Абубакар Тунгара, който също може играе в предни позиции.

- И двамата са много добри футболисти. Смятам, че с Абубакар имаме добра футболна химия помежду си и можем да си подаваме. Имахме мачове, в които избухнахме с голяма голова разлика, надявам се да побежаваме, дори с един гол, за да вървим нагоре в класирането.

Голямата цел на Арда са евротурнирите. Сам каза, че ще се стремите за възможно най-предно класиране в първенството. За Купата играете с ЦСКА 1948 в Кърджали. Предполагам, че домакинския фактор ви дава някакво предимство.

- Домакинският фактор и фактът, че играем на нашия терен ни помага. Надявам се да си спечелим мача и да отидем на полуфинал за Купата. И двата турнира трябва да бъдат използвани максимално. Може да се класираш за Европа през Купата. Там обаче мачовете са по един, а в един мач с добра игра и с много удари към вратата понякога може и да не спечелиш. Ако си в шестицата на първенството имаш много мачове. Ако играеш добър футбол, късметът може да ти изневери в един два мача, но в останалите ще победиш и ще вземеш квота за евротурнирите.

До края на редовния сезон в efbet Лига остават седем кръга. На практика пет отбора се борите за три места в Топ 6. Как виждаш там конкуренцията?

- Да, така е няколко отбора се борим за тези позиции. Остават обаче седем мача, а това е много във футбола. Надяваме се нашите опоненти да допуснат грешки някъде, а ние да се възползваме от тях, за да може да завършим поне на шесто място, а оттам да атакуваме местата в Европа.

startphoto.bg
86 снимки

Какво научи от периодите ти в Шефилд Уензди и унгарския Залаегерсег? Какви уроци ти дадоха?

- И двата периода бяха много различни. Единият път прекрарах няколко години в един клуб, оставих много приятели и близки. В Унгария беше по-кратко. Той приключи по-бързо, понеже тогава имах разминавания във вижданията с ръководството и треньора на клуба. Това доведе до моята раздяла с клуба. Мога да кажа, че периодът в Англия ми хареса повече като култура, като стил на футбол. Англия е държавата, от която идва футболът. Малко хора знаят, че футболът е открит в град Шефилд преди повече от 150 години. Аз имах късмета да се докосна като юноша и след това за две години в мъжкия състав до магията на гред Шефилд и футболът. Самата история се усеща във въздуха в Англия.

Направи силен старт на полусезона в първенството. Говорил ли си с националния селекционер Младен Кръстаич, предвид факта, че в момента се дава път на млади футболисти, какъвто си и ти?

- Не, с никого не съм говорил. Никой не ме е търсил от националния отбор. Имаше период, в който бях в Англия 2018-2020 година, когато в националния отбор се викаха по-възрастни футболисти и не се даваше шанс на хора, които играят в „Б” отборите в Западна Европа. Да, те не записват мачове за мъжкия състав, но играят за „Б” отборите. Тогава не налагаха млади футболисти. Сега, когато съм на 22 години и играя мъжки футбол в България, а не в Западна Европа, се викат футболисти, които не са имали дебют в мъжкия футбол, а играят в юношески формации в Западна Европа. Донякъде нямам и късмет на този етап. Тогава бяха различни вижданията.

startphoto.bg
100 снимки

Как гледаш на това, че сега се прави подмладяване на националния отбор и се викат такива играчи, които визираш?

- Не мога да кажа нищо, защото не съм бил с тези футболисти на лагер, не сме били в един отбор. Не познавам работата и методиката на Младен Кръстаич, никога не съм работил с него.

Какви лични цели си поставяш до кря на сезона.

- Надявам се да завършим в тройката в първенството. Дали през Купата или през първенството да се класираме за Европа. За мен се надявам да съм жив и здрав и да се пазя от контузии.