Националният клуб на привържениците на Левски пусна своята позиция относно охраната на мачовете на ПФК Левски. Феновете сториха това в своята Фейсбук страница.

Позицията на НКП:

Националният клуб на привържениците на Левски намира за необходимо да внесе яснота, доколкото позволява компетенцията ни, във връзка с така популярната тема, предизвикваща дългогодишни страсти в общността ни, а именно охраната на мачовете на любимия клуб.

В немалък период от време цялата или част от охранителната дейност по време на спортни мероприятия, организирани от ПФК Левски, бе извършвана от фирма, близка до НКП на Левски. Това не е нещо ново, не е тайна и никога не е било. Ние винаги сме вярвали, а и все още вярваме, че най-доброто решение за осигуряване на реда на левскарски събития е именно тази дейност да бъде извършвана от хора, които са запознати с обстановката, т.е. от левскари. Въпреки проблемите през годините, ние смятаме, че стюардската система, която функционираше, донесе немалко положителни промени, намалиха се драстично хулиганските прояви спрямо предходни години и, практически, беше премахнато полицейското своеволие вътре на стадиона. Искаме да подчертаем, че НКП на Левски стои твърдо на позицията, че полицията няма място вътре в стадиона, камо ли в секторите.

Но това вече е минало, тъй като НКП на Левски и близката до нас фирма вече няма нищо общо с охранителната дейност на Герена!

НКП на Левски, съвместно с Тръст „Синя България“, с подкрепата и участието на мажоритарния собственик на Левски – г-н Наско Сираков, изготви подробен меморандум за сътрудничество между Kлуба и контрагенти на Kлуба. Това, в голяма степен, беше необходимо, заради неспособността на Клуба да извършва множество дейности присъщи за него и необходимостта въпросните дейности да бъдат прехвърляни на трети лица. Под патронажа и дейното участие на Наско Сираков, както и след намесата, корекцията и одобрението на Изпълнителния директор на ПФК Левски – Павел Колев, този меморандум беше предложен за подписване от заинтересованите страни.

В този меморандум за взаимодействие Клуб – привърженици, беше ясно разписано перото „Охрана“. Може да се каже, че това перо беше интегрална част от едни многопластови взаимоотношения, които не просто бяха в интерес на клуба – те бяха необходими на клуба. Ние винаги сме твърдяли, че предоставяната услуга е в интерес на Левски и изцяло по икономически причини. И въпреки това, никога не е имало проблем цените по перо „Охрана“ да бъдат предоговаряни, както някои зложелатели и интриганти твърдят!

Причината близката до НКП на Левски фирма за охрана да оттегли офертата си за новия сезон е изключително проста. Дошло е времето, в което трябва да се признае, че работата на парче, размитите отговорности и неясните цели не дават желан резултат. Няма да навлизаме в бутафориите за превземане на клуба отвътре и прочее небивалици, които бяха представени като теза от едни объркани хора, но ясно ще заявим, че НКП на Левски иска да вижда и да участва единствено в утвърдени, разумни и продуктивни взаимоотношения. Приемаме, че нито ние, нито ПФК Левски, можем да изградим такива към този момент.

Оттук нататък, можем единствено да пожелаем успех в избора на нова охранителна фирма. Надяваме се, след обстоен анализ, да се подбере най-добрата и изгодна оферта за Левски, както и това да се представи подобаващо пред привържениците на клуба.

Защото както вече знаем – Левски, това е прозрачност.