Изпълнителният директор на Левски – Павел Колев даде обширно интервю в предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. Той разкри подробности за ситуацията в „синия“ клуб относно как ще протичат тренировките на отбора по време на извънредното положение, как футболистите са се съгласили да си намалят заплатите, търсенето на нов генерален спонсор, както и за дискусията с футболния мениджър Николай Жейнов.


„Здравейте, надявам се, че ви намирам в това състояние на духа, в каквото сме и ние във вкъщи. Здрави сме, спазваме карантината. За съжаление на мен ми се налага да излизам от време на време до офиса, но ограничавам социалните контакти до минимум. Ползвам маска и ръкавици. Съобразявам се с всички предписания, така че да помогнем за ограничаването на разпространението на тази епидемия“.

„С футболистите поддържаме непрекъснато контакт. Мисля, че засега справят добре в тази ситуация, въпреки че със сигурност и на тях им е доста тежко, защото това са едни млади хора, които са физически активни и са свикнали на големи физически натоварвания. Това ограничение, което им се налага, ги затормозява доста, но пък то друга страна им дава възможност да се видят със семействата си, което не им се случва често в естеството на тяхната професия. Хората от администрацията също са сравнително добре и с тях поддържаме контакт. С някои от тях се виждаме в конферентни разговори основно през компютъра, но с други се виждаме на живо от време на време. Засега нещата изглеждат значително нормално“.

„Няма тренировки. Дадена им е индивидуална програма на всеки един от футболистите и повечето от тях минават през фитнеса по график, като не се засичат повече от двама или максимум трима. Днес минах там и мисля, че бяха двама души – Симеон Славчев и Тиам. Те са едни от най-редовните. Славчев вече е по-добре след операцията, възстановяването му върви нормално. Иначе организирани тренировки на терена все още не провеждаме, тъй като това противоречи на предписанията на Националния кризисен щаб. Обмисляме някакъв вариант на групи по четирима, петима да ги събираме на малки тренировки, но това все още не е на дневен ред в момента“.

„Тепърва ни предстоят разговори със спортния директор и с треньора. Те трябва да вземат решение и да планират, така че футболистите да не излизат съвсем от форма. Как точно ще стане не мога да коментирам. Моите разговори с футболистите на други теми“.

„В интерес на истината ние няма как да накараме хората да бъдат активни в тази ситуация. Повече от благодарни сме всички, което направиха привържениците в последните два месеца, но приоритетите в момента са съвсем други. Аз говоря с привърженици на Левски всеки ден по телефона. Някои от тях слагат доста високо в приоритетите си Левски. Сега в момента любимият футболен клуб е минал доста назад в тази класация, защото хората са налегнати от много по-сериозни проблеми. Опитват се да запазят здравето си, това е най-важното. След това мислят за икономическите последствия от това, което се случва. Доста от тях са в затруднено положение. Така че е нормално да има спад в дарителската кампания. Това е една и от причините ние, като футболен клуб, да търсим алтернативни източници на приходи. Разговаряме с колегите всеки ден на тази тема. Надявам се, че ще намерим някакви решения“.

„Работим по въпроса с генералния спонсор. Подготвяме една детайлна презентация, която е насочена не само към български, но и към чуждестранни кампании. Имаме вече разговори с една чуждестранна компания, която прояви интерес да ни помогне в тази ситуация. Това ще остане на пауза, докато се изясни кога изобщо бихме могли да се завърнем към нормалния тренировъчен процес и оттам към подновяване на първенството. Под алтернативни източници на приходи аз имах предвид неща, които ще ги станат ясни и ще ги съобщим тези дни, седмица може би, защото подготвили сме изненади за привържениците и се опитваме по всякакъв начин да стигнем до тях, така че, дори в тази ситуация да бъдат информирани какво се случва с клуба и отбора и да им дадем нещо в замяна на тази безценна помощ, която получихме в последните два месеца, а и преди това“.

„При нас нещата приключиха още в средата на миналата седмица. Имахме разговори индивидуално с всеки футболист в понеделник и вторник миналата седмица. На тези разговори присъстваше и треньорът Петър Хубчев. След това се присъедини и спортния директор Ивайло Петков. Разказахме им каква е ситуацията, какви са перспективите пред клуба и какво знаем, и какво не знаем съответно. Абсолютно откровено, без да им спестяваме нищо, се получи доста добър диалог с всеки един от тях. Направихме им предложения да си намалят заплатите с 50% в периода, в който няма тренировъчен процес. Трябва с огромна гордост да заявя, че повечето от футболистите приеха веднага това наше предложение. Не е имало абсолютно никакви проблеми. Специално искам да благодаря на нашия капитан Живко Миланов, на Николай Михайлов, на Иван Горанов и на Симеон Славчев от българските футболисти. От чужденците искам да благодаря на Холмар Ейолфсон, на когато му се роди дете и затова го пуснахме, и Хали Тиам, защото това са двамата лидери от чуждестранните футболисти, на които шапка им свалям поради начина, по който реагираха и приеха това предложение. Всички е факт, остават трима футболисти, от които очакваме отговор дали ще се съгласят или съответно не, защото е тяхно право да откажат“.

„Без взаимно съгласие това няма как да стане и затова през цялото време са водени разговори в тази посока. Никога не е ставало въпрос за еднолично решение от страна на клуба. То няма и логика по този път да се върви, защото това означава сигурен конфликт. Няма юридически лостове, с които да намалим заплатите на футболистите без тяхното съгласие“.

„С Тиам разговори водихме през почти цялата втора половина на миналата година. Направихме му първоначално предложение още през август. Той се контузи срещу АЕК, изчакахме неговото възстановяване и продължихме разговорите. Минахме през няколко етапа и аз помолих футболиста да ни даде отговор преди зимната пауза. Имахме среща в офиса и Тиам дойде и абсолютно честно каза, че няма да подписва нов договор. Ние от своя страна го информирахме, че това нищо не променя и, че разчитаме на него и през пролетния дял от шампионата. Сега, когато говорих с него за заплатите, се убедих за пореден път, че много трудно може да се срещне такъв професионален футболист, като него, който не се интересува от заплащане, въпреки че няма да продължи да играе за този клуб. Готов е даде всички от себе си, дори и без пари. Същото важи и за Холмар“.               

„Аз четири години бях член в комисията на УЕФА за статута на футболистите и агентите. Там научих няколко неща. Има три типа агенти – тези, с които се работи лесно, тези, с които са работи трудно, и тези, с които изобщо не трябва да работиш. За тази една година, в която преминах в клубния футбол, научих още повече за агентите. Един ден ще е удоволствие да споделя всичко, което съм преживял с агентите на футболистите в тази година. За зрителите би било интересно да научат подробности затова какво съм заварил, когато дойдох в Левски. Аз бих бил доволен и бих се отзовал на една поканя да седна в едно студио с Николай Жейнов и да си коментираме на тема футбол, естествено, ако той ми разреши бих разказал и цялата история на Левски, защото имам достъп до тези документи и съм видял доста неща. Но това не бих го направил в никакъв случай без да съм го съгласувал с него и без да сме коментирали тази тема. Аз съм готов да го направя публично“.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Левски – Павел Колев можете да видите във видеото.