ЦСКА успя да победи Левски за първи път през сезон 2022/2023, след като „червените“ сразиха столичния си съперник с 2:0 на стадион „Васил Левски“. За огромно съжаление за ЦСКА обаче тези три точки не бяха достатъчни в битката за титлата с Лудогорец, който свърши своята работа при визитата си на Черно море и столичани останаха подгласници на „орлите“, които спечелиха титла №12 в своята история.

Иначе, Тобиас Хайнц поведе ЦСКА в дербито с Левски след кошмарни действия в „синята“ отбрана в 35-ата минута, а изключително груба грешка на Пламен Андреев в 61-ата направи така, че Дюкенс Назон да вкара втори гол за ЦСКА, който победи големия си съперник.

Реферът Драгомир Драганов пък изгони десет минути преди края на дуела Иван Турицов и Сонко Сундберг. И макар радостта у „сините“ привърженици след развоя на срещата във Варна, то техният любим отбор няма да може да разчита на шведа в предстоящия баражен мач срещу Арда за последното място, даващо право на участие в елиминациите от Лига на конференциите.

Победата в сряда направи така, че ЦСКА финишира първенството у нас с 84 точки, докато Лудогорец вдигна титлата, след като има актив от 85 пункта. „Червените“ следва да съжаляват изключително много за болезнения хикс през уикенда срещу ЦСКА 1948, когато двата отбора направиха 1:1, а в заключителните минути Иван Турицов изпусна дузпа.

Левски vs ЦСКА

източник: https://www.sofascore.com/cska-sofia-levski-sofia/ypbsApb

start-photo.bg
100 снимки

Срещата в центъра на столицата започна със здрава битка между двата отбора в средата на терена. Все пак Левски владееше повече топката, а в четвъртата минута се видя удар на Рикардиньо, който беше блокиран и Бусато спаси. В десетата пък Шагоян опита да обстрелва "синята" врата от дистанция, но прати топката много неточно над вратата на Андреев.

След четвърт час игра Тобиас Хайнц опита да отправи удар през куп "сини" защитници, но топката беше парирана и отиваше към аутлинията. Там я достигна Дюкенс Назон, който стреля много силно от малък удар, но кълбото спря в страничната страна на мрежата на Пламен Андреев.

В 22-ата Жираир Шагоян проби през половината на Левски, но се засуети и не стреля. Все пак арменецът върна към Шопов, който пусна изящен пас към Тобиас Хайнц. Норвежецът се озова сам срещу Пламен Андреев и чукна леко топката, но тя спря в десния страничен стълб на българина.

След 29 минути игра ЦСКА изпълни трети ъглов удар в срещата, който беше избит от бранителите на Левски. Топката отиде към Хайнц, който стреля без подготовка, но Пламен Андреев направи витално докосване по кълбото, за да предотврати гол във вратата си. Три след това Уелтън получи топката по отличен начин от Ивелин Попов, който елиминира отбраната на ЦСКА. Бразилецът загърби Махмутович и опита силен удар от движение, но прати топката изключително неточно - аут.

start-photo.bg
100 снимки

ЦСКА отговори с бързо нападение чрез Дюкенс Назон. Хаитянинът надигра Сонко Сундберг и пусна към Марселино Кареасо на границата на наказателното поле на "сините". Той стреля, но също беше твърде неточен - аут за Левски. В 35-ата минута Тибо Вион хвърли силно топката от странично хвърляне. Отбраната на Левски действа меко казано безобразно при това статично положение, а нисичкият Тобиас Хайнц изпревари Пламен Андреев, който тръгна да излиза и да лови, за да може норвежецът с глава да открие резултата - 1:0 за ЦСКА.

В 42-ата ЦСКА имаше сериозни претенции за дузпа, след като Марселино Кареасо опита нещо като удар, а след двоен рикошет топката спря в ръката на Андриан Краев. Драганов бързо показа, че ситуацията се преглежда от ВАР, но реферът продължи играта да продължи с корнер за "червените".

Малко след това се случи напрежение между феновете на двата отбора, след като "сини" и "червени" от Сектор "А" и Сектор "Г" започнаха да се атакуват вербално. Това наложи действия от полицията спрямо феновете на Левски. Реферът Драганов говори с делегата на срещата, за да обясни, че ситуацията по трибуните трябва да бъде преустановена, за да може играта да продължи.

На почивката Топузаков извади от игра Чандъров, а на негово място се появи Филип Кръстев. В 50-ата минута пък сериозна пирография от "червените" фенове наложи прекъсването на срещата за кратко. Успоредно с това пък Саша Илич трябваше да смени Марселино Кареасо, който се контузи, а в игра се появи Жеферсон.

В 61-ата минута ЦСКА удвои резултата в дербито с Левски. Амос Юга изчисти изключително силно топката към "синята" половина, а Пламен Андреев излезе да парира кълбото. Вратарят на Левски действа много слабо и не успя да релизира подаване или връщане в "червената" половина, а от това се възползва Дюкенс Назон, който напредна и прати топката в опразнената врата на Левски - 2:0 за ЦСКА.

Саша Илич беше заявил Назон за смяна преди гола на хаитянина, но той напусна терена след попадението си, докато на негово място се появи Бисмарк Чарлс. Двата отбора направиха няколко груби нарушения и реферът Драганов декорира част от футболистите на двата отбора с жълти картони. В 74-ата ЦСКА имаше възможност да вкара трети гол. Тобиас Хайнц проби отдясно и подаде към Бисмарк Чарлс. Нападателят на "червените" опита да вкара от много малък ъгъл, макар да имаше опция за подаване към Шагоян или Шопов и прати топката аут.

90 снимки

Минута след това Амос Юга пусна отличен извеждащ пас вдясно към Тобиас Хайнц, който небе в засада, тъй като Петрис покри обилно линията. Норвежецът опита да прехвърли технично Пламен Андреев, но стражът на Левски реагира и спаси. В 80-ата бранителят на ЦСКА - Иван Турицов, влезе в единоборство със Сонко Сундберг, като двамата се повалиха зад аутлинията. Капитанът на "червените" реагира и побутна леко шведа, който се свлече на земята и реферът го изгони. Малко след това Драганов взе решение да изгони и Сундберг.

Турицов напусна бавно терена, което разгневи футболистите на Левски, както и поддръжниците на този отбор, като се наложи капитанът на ЦСКА да бива извеждан от терена под съпровода на полицията, след като към него полетяха доста предмети.

Три преди края пък Цунами пласира изключително качествено центриране в наказателното поле на ЦСКА. Марин Петков изпревари бранител на "червените" и стреля отблизо с глава, но право в Бусато, който реагира добре. Това беше всичко от дербито, а Лудогорец направи една грешка по-малко спрямо ЦСКА в битката за титлата и се окичи със златните медали на страната.

FT ЛЕВСКИ – ЦСКА 0:2

0:1 Хайнц (35)

0:2 Назон (61)

35 кръг, efbet Лига

Стадион: „Васил Левски”, София

Рефер: Драгомир Драганов

Левски: 1. Пламен Андреев (К), 2. Жереми Петрис, 5. Келиан ван дер Каап, 6. Цунами, 8. Андриан Краев, 9. Рикардиньо, 10. Ивелин Попов, 14. Илиян Стефанов, 17. Уелтон, 20. Асен Чандъров, 23. Ноа Сонко Сундберг

Резерви: 13. Николай  Михайлов, 11. Джавад Ел Джемили, 22. Патрик-Габриел Галчев, 27. Асен Митков, 30. Филип Кръстев, 50. Кристиан Димитров, 71. Антоан Стоянов, 77. Дейвид Михалев, 88. Марин  Петков

Старши треньор: Елин Топузаков

ЦСКА: 1. Густаво  Бусато, 22. Енес Махмутович, 6. Християн Петров, 15. Тибо Вион, 19. Иван Турицов (К), 21. Амос Юга, 8. Станислав Шопов, 26. Марселино Кареасо, 14. Тобиас Хайнц, 23. Жираир Шагоян, 9. Дюкенс Назон

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 16. Асен Дончев, 13. Галин Минков, 3. Жеферсон, 30. Дауда Бамба, 17. Бисмарк Чарлс, 20. Радослав Живков