Треньорът на Левски – Станимир Стоилов, даде ексклузивно интервю за предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Мъри заяви, че „сините” имат нужда от нов стадион, а спечелването на Купата няма да промени мисленето му.

„Още на другия ден след финала мислите бяха за следващите етапи. Дълъг беше периодът, в който Левски изпитваше чисто футболни страдания. За наша радост и на всички левскари, в най-трудния момент, в най-сложната ситуация Левски успя да ги зарадва с финален мач срещу вечния съперник. Винаги е по-добре да победиш тях, а не друг отбор. Поведението и на двата отбора беше добро, затова футболният празник беше цялостен – и на трибуните, и на терена”, започна Стоилов.

„Преди мача нямах кой знае какви колебания. Мислили сме да неутрализираме силните страни на противника, но беше важно да наложим нашия стил. Едно полувреме стана неуверен мач, но след 30-ата минута нашият отбор започна да играе стила, който към момента можем да демонстрираме. Има какво да изчистваме, но ние имахме по-голямо преимущество. Заслужено спечелихме. Казах на футболистите, че трябва да изиграем финала, за да го спечелим. Ние нямаме това футболно самочувствие, с което да спечелим мача. ЦСКА имаше повече опит от този отбор на Левски в такива мачове. Когато си израснал на „Герена” няма нужда от приказки. Пламен Андреев знае, че ако си достатъчно добър, идва този момент. Не е нужно да настройваш такива играчи. Казах му да си личи, че е играч на Левски. Играчите отговаряха за победата, а аз – за загубата. Те свършиха своята работа”.

„Това е най-изстраданата и най-сладката Купа. Ние винаги сме вдигали летвата високо. Когато се завърнах, поставих високи задачи на този отбор. Класирахме се по най-добрия начин – с трофей. Това беше единствената цел, която да ме амбицира. Това трябваше да запали привържениците. След Нова година хората повярваха на това, което се прави след първите мачове. Аз не се притеснявах, че ще загубим. Голямата победа отборът направи, когато върна хората на стадиона. Победата дойде, защото те я искаха, а и отборът я искаха. Работи се по принципа, който казах в първия ден – работа и честност”, продължи той. 

„Много е приятно да спечелиш купа и да победиш в полуфинала хегемона и да спечелиш финала с ЦСКА. От това по-добра оценка за играта и поведението на този отбор на терена няма. Никой не може да постави под въпрос тази купа на играчите. През този период играхме и тежки мачове от първата шестица и успяхме да спечелим. Вече сме в борбата за първата тройка, надявам се да запазим по-предно място в крайното класиране. Футболистите са професионалисти, затова им се плаща. Професионализъм значи  всеки мач на максимума. Клубът в момента има огромна нужда от своите привърженици”, добави той. 

„Имах един разговор с хора от клуба и казах, че беше много хубаво, но до неделя вечер. Сега трябва да сме реалисти и да кажем истината. Една купа не променя мисленето ми. С големи обещания не се връщат хората, а с работа. Представянето на отбора е огледалото, по което хората ще се оглеждат. На този етап съм слаб оптимист, че можем да надградим. Надявам се да свършим нашата работа. Трябва да държим здрави и добре подготвени играчите. Имаме нужда се усилим на някои позиции”.

„Чисто финансово според мен не се отминали най-тежките дни. Чистят се много от задълженията. Положителната финансова страна е, че футболистите и хората си получават заплатите навреме. Имаме неща за изчистване към хора и институции. Футболистите разбраха, че когато играят добре спасяват отбора си. Вече можем да прибавим приходи от евротурнирите. Искаше ми се да започнем от първия кръг с евротурнирите”, сподели още Мъри. 

„Има общи неща. Онзи отбор си намали много финансовите неща. Имаше голям брой български играчи, които останаха. Не можехме да си позволим трансфери през първите две години. След това си позволихме да купуваме играчи. Разликата е, че сега клубът има огромни задължения, които трябва да се чистят, иначе пропада всичко. Ситуацията е тежка в момента”.

„Успехите на тези футболисти промениха имиджа на клуба. Присъствието на феновете също. Редовното плащане на заплатите също променя имиджа на клуба. Ние сме 4-5 ниво на футбола. За да сме по-напред, трябва да плащаш огромни заплати. Не съм против тях. На този етап няма никой, който да е близо до договор. Получиха се 1-2 изненадващи неща, където трябва да се подсилим. Двамата отстранени играчи. Сега трябва да намерим поне един играч на техните позиции. Напускащите колкото са, толкова трябва и да са идващите. Не е лесен процес за намирането на играчи, които да подобрят нивото. Това е процесът в надгражането, което ме съмнява. Цяла България знае качествата на Ивелин Попов. Който нов дойде, нека да заслужи уважението на терена. Ще го ползваме на много позиции. Обичам поливалентните играчи”.

„Футболното око помага много. Често ползвам жокери, мои приятели, треньори, които гледат играчи. Не ги крия, показвам ги. Продължавам да пращам играчи на Херо, които на мен ми харесват. Не се крия, но си взимам крайното решение. Никой никога не ми е водил някой, който не ми харесва. Нормално е да има грешки в селекция без пари. Вече имаме един българин. Българските играчи са в изобилие да ги търсиш, но като качество малко отговарят на водещите отбори. Има добри български играчи, които имат нивото за Левски, но не можем да си ги позволим. Трябва да засилим работата с младите играчи и го правим. Създаваме си нещо, да го отгледаме. Всеки играч, който излезе от школата, ще е златен за нас. Само един човек да излезе за година- две, това е огромно постижение. Но да отговори на критерия Левски. При нас няма нещо, което да не се продава. Стига да е уважителна офертата към клуба”, добави Стоилов.

„Аз вярвам в „Левски на левскарите”. Подкрепям изцяло тази идея. Можем всички левскари да помогнем на клуба си. Те влизат директно в клуба. Тези хора ще имат право да си избират президент. Ако се събере тази маса, по-добро от това няма. Надявам се успехите и присъствието на феновете да привлече нови спонсори и инвеститори. Левски има нужда от нов стадион.  Не е толкова важно дали ще спечели купа, а по-важно е да има стадион. Надявам се, че има надежа. Работи се.

„Обещавам работа и честност. Нищо повече. Който обещава резултати е лъжец. Всеки може да даде работа и честност", завърши треньорът на Левски.