Днес се навършват 122 години от рождението на един от съоснователите на Левски Борис Василев - Боркиша. Той е участник в учредителното събрание на клуба през 1914 г.одина и е считан официално за „кръстник“ на отбора.

Борис Василев е роден на 25 септември 1898 в София, починал на 10 март 1983 г. в София. По професия е юрист. От 1914 до 1920 година е неизменен ляв полузащитник на отбора. В същия период изпълнява ролите и на касиер и секретар в ръководството на клуба. През 1921 година става първият „завеждащ спорта“ на клуба - длъжност, която днес отговаря едновременно и на треньор, и на технически директор. Остава на този пост до 1927 година

През 1922 година създава първия детско-юношески отбор към Левски, наречен „сините лъвчета“, което е една от първите детско-юношески формации в страната. От 1928 до 1934 година е член на ръководството на клуба, като заема длъжностите заместник председател и член на контролния съвет.

Участие в учредителното събрание на Левски

На 24 май 1914 година в местността „Могилката“ (на ъгъла на бул. „Пенчо Славейков“ и ул. Никола Славков срещу 22-ро училище) в София група от тридесетина младежи основават официално собствен спортен клуб. Повечето от присъстващите на събранието са ученици от тогавашната Втора мъжка гимназия, сред тях е и Борис Василев-Боркиша. След оживени дебати относно името на отбора, по време на които са обсъждани имена като Атлантик, Рапид, Експрес и Мажестик, по предложение на Боркиша отборът е кръстен на името на Апостола на българската свобода Васил Левски. Причините за предложението Борис Василев описва по-късно:

„На учредителното ни събрание на Могилката предложих Васил Левски занаш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата и виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в името на народа”.

"Ръководството, футболистите и служителите на ПФК Левски се покланят пред светлата памет на Борис Василев - Боркиша", написаха "сините".


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.