Бившият футболист на Левски и ЦСКА Георги Йорданов говори пред Студио "Дерби" за изминалото дерби между двата тима. Ламята, както е известен във футболните среди даде мнението си и за Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив, както и за националния отбор и битката за президентския пост на БФС.

"Може би везните да бъда в Левски едно време натежаха, защото треньор тогава беше Васил Методиев - Шпайдела. Всичко вчера мина според очакванията, второто полувреме Левски отпадна физически, нормално. ЦСКА можеше да вкара и повече голове, особено в последните минути на срещата. Левски е далеч от това, което се говори за един гранд, сглобява се един отбор, може да се каже от махалата. На Мъри ще му трябва време в тази обстановка, самите футболисти не са готови за името и историята на този голям отбор", заяви Йорданов.

"ЦСКА има самочувствие, влязоха в групите на Лигата на конференциите, футболистите им имат по-добра подготовка, играчите на Левски не са подготвени добре - и по спортно-технически причини, и заради финансите. Локомотив (Пловдив) ми харесва много в последните години, мога да изредя имената на Митко Илиев, Умарбаев, Витанов, неслучайно взеха два пъти Купата на България. В Левски и ЦСКА не мога да изредя толкова футболисти, Витанов е интелигентен футболист, знае какво да прави, черноработник е, не го познавам, не ми е приятел", добави още той.

"Митко Илиев е един изключителен лидер, добре работи, добре тренира - стане ли дузпа или статично положение, човекът си вкарва гола. Богатство за всеки отбор е да има такъв футболист. Христо Бонев ми е идол, вкарваше невероятни голове от статични положения. Без тренировки, без режим няма как да стане - в тренировките е всичко. Христо Колев - ляв и десен, изпълнява и с двата крака, не можеш да разбереш с кой е по-добър. За мен Бащата е най-добрият изпълнител. Локо Пловдив нямаше спортно училище, бяха Ботев и Маричката, но като напреднахме започнахме да ги бием", каза Ламята.

"В Локомотив и Ботев лидерите са българи и отделно са любимци на публиката - Митко Илиев и Тошко Неделев. В софийското дерби напрежението е по-голямо, нормално - феновете са повече, от цялата страна, логично напрежението е по-голямо. Навремето ставаха големи мачове, гонил съм топките на стадион "Девети септември", имаше от кой да се учиш. но да не се връщаме. Сега много школи, много истории, много лаптопи, телефони, не играем на истинския футбол, затова сме толкова далеч от всичко, може би и скоро няма да стане, защото няма и организация", добави още той.

"Във футбола всичко е на етапи. При нас объркването е, че не се работи добре в школите. Нямаме кадри, които да идват отдолу и да стават добри футболисти. Трудно е. Вутов ми е по-пресен пример, отиде в трета дивизия, не можа да се наложи в трета дивизия. Не знам, тук опира и до психологическа нагласа. Вярно е, че няма лидери като преди, нямаме тези футболисти - нямаме ли маймунките, не става. Като нямаш технични футболисти, как да разиграваш топката? Доста трудно е, защото отдолу не идват футболисти. Другото е, че имаме повече чужденци в клубовете', заяви Йорданов.

"Левски навремето играеше всяка година в Европа, имахме добър отбор за времето, преминавахме един-два отбора с лекота. Играхме срещу силния Милан - Гулит, Ван Бастен, Рийкард, Барези, Тасоти, Малдини, Анчелоти, Донадони. Биха ни 5:2, но след два кръга биха Реал Мадрид с 5:0. И си викаш "Чакай бе, може да сме трубадури, но вкарахме поне два гола". В Испания в началото ми беше много трудно, но съм си катилче, така казвахме. Българското мислене е, че като ти кажат да тичаш и казваш: "Тоя какво ни натяга сега, това е само подготовка". Или като ти даде в четвъртък двустранна игра, където де факто става избиването, и чуваш: "Имаме мач след два дни, я малко по-спокойно", добави още той.

"Не бих казал, че съм чепат характер. У нас ти казват: "Абе ти не ставаш", а как го разбраха? Бербатов не ставал, а със 100 килограма на вратата как се става? Как става така? Единият треньор май го махнаха, имал да взима пари от Левски, но договорът е подписван от две страни. За Петър Хубчев става въпрос - един от добрите футболни треньори у нас. Никой не пуска кокала, иска да управлява още, а успехи няма. Дали са четвърти в света...За Лудогорец влизането в групите е нещо нормално, пожелавам им излизане от групите. ЦСКА падна от един изключителен отбор - Рома. Смятам, че ЦСКА ще направи всичко възможно да победи сега, това им е най-важният мач в групата, не се съмнявам в победата. Нужни са трите точки, трябва да спечелят по всякакъв начин, даже и без красива игра", заяви бившият национал.