Клубовете от efbet Лига вероятно ще остане без някои от най-големите си звезди. Цели 13 чужденци в грандовете Лудогорец, Левски и ЦСКА са с изтичащи договори в края на юни и по-голяма част от тях повече няма да играят в България. Още петима българи от водещите ни клубове стават свободни агенти, но те най-вероятно ще продължат кариерата си в родното първенство. Инфромацията е предадена от "България Днес". 

Кризата заради пандемията от коронавирус удари тежко българските клубове. Повечето от тях вече намалиха заплатите по време на принудителната пауза в шампионата, а от следващия сезон се очаква свички клубове да орежат сериозно бюджетите си. Огромна част от отборите замразиха преговорите с играчите, на които смятаха да предложат нови контракти. Дори и да има подобни оферти в близките седмици, те ще бъдат със сериозно занижени финансови параметри.

Лидер при играчите с изтичащи договори е Лудогорец. В Разград в момента има осем футболисти, които ще станат свободни агенти през лятото. Сред тях са звездите Клаудиу Кешерю, Марселиньо, Абел Анисе и Вандерсон. "Орлите" ще опитат да задържат румънския си голмайстор, докато бъдещето на вече бразилците и мадагаскареца е неясно.

С изтичащи договори са и двамата вратари Ренан дос Сантос и Владислав Стоянов. Същото се отнася за Станислав Манолев и Светослав Дяков.

В Левски също се готвят за раздяла с част от звездите си. Халфът Хали Тиам е обявил, че напуска "Герена", но въпреки това се съгласи да намали заплатата си по време на кризата. Нападателят Дени Алар се завръща в Рапид Виена след края на сезона. Австриецът игра под наем в Подуяне, но "сините" няма да се възползват от опцията да откупят правата му. С клуба през лятото приключва и Филипе Нашименто, а ситуацията с вратаря Милан Миятович засега е неясна. В неговия договор има опция за удължаване с още една година, но разговорите са оставени за след края на сезона. От българските играчи Мартин Райнов обмисля предложение за нов договор.

На "Армията" се очертава раздяла с изигралия над 100 мача за клуба Рубен Пинто, който засега не се е разбрал с ръководството за нов договор. С изтичащи контракти са още вратарят Густаво Бусато и защитникът Раул Албентоса, но те ще получат оферти да останат в отбора. Неясно е и бъдещето на нидерландеца Върнан Анита, който пристигна в края на февруари, но договорът му е само до края на сезона и той може да си тръгне след едва няколко мача при "червените". В контракта му има опция за удължаване, но заплатата му е доста висока, а и интерес към него има от китайски клубове.

Засега не е ясно какво ще реши УЕФА за играчите с изтичащи договори на 30 юни.Възможно е те да бъдат задължени да останат в отборите си докато съответните първенства не бъдат доиграни.