Емил Велев е една от легендите на Левски и три пъти  шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково, Левски Лом, а сега води Вихрен Сандански. Специално за Gong.bg Велев коментира изминалия 9-и кръг в efbet Лига.
 
За мен ЦСКА спечели дербито с Левски с огромна доза късмет, защото в никакъв случай не беше по-добрият отбор на терена. За първия гол самият Кери трудно може да обясни как го вкара. Топката стигна случайно до него и затова той не я очакваше - удари го в единия крак и я ритна с другия без да иска. При второто попадение пък имаше груба индивидуална грешка на кипърския защитник Шелис. А и Ники Михайлов можеше да се намеси по-добре - все пак топката влезе в близкия му ъгъл, а в подобни ситуации вратарят е длъжен да покрие именно него.
 
Продължавам да твърдя, че мачът бе напълно равностоен. За малкото време под ръководството на Станимир Стоилов, отборът на Левски видимо е израснал - и като игра, и като настроение. Допадна ми най-вече търпението, което показаха играчите в разиграването на топката. Загубиха заради недостига на качество в отбора и това в най-голяма тепен се отнася за Билал Бари - дано вкара гол преди да дойде Нова година. През първото полувреме "сините" показаха огромно желание за победа. Дори и след почивката продължиха да се опитват да атакакуват и в нито един момент не паркираха автобуса пред вратата, както мнозина очакваха.  Не видях отборна игра от страна на ЦСКА и най-голямата причина за това е постоянното текучество на чужденците. Сигурен съм, че някои дори не знаят имената на част от съотборниците си.
Учудващо за мен ЦСКА подходи със страх към дербито и в голяма степен това се дължи на Стойчо Младенов. В първите минути, като го даваха по телевизията, имах чувството, че няма кръв в главата - толкова беше пребледнял. Дори не се зарадва при изравнителния гол на отбора си. Неприятно ме изненадаха и думите му след мача, че победата е била рутинна. Това е голяма обида за Левски. И си противоречи с изказването преди двубоя, че ЦСКА го чака тежък мач. Два дни след дербито пък влиза в обяснителен режим, без никой да го пита - това е най-сигурното доказателство, че се чувства виновен и гузен. И колкото и да повтаря, че уважава Левски, думите и действията му показват обратното.
 
А поведението на един от помощниците на ЦСКА -  Кирил Динчев направо ме втрещи. Селска наглост! Каква работа има той при ъгловия удар и по каква причина минава пред Боби Цонев, който се готви да изпълни корнер?! Аз сигурно, ако бях на мястото на футболиста на Левски, щях да го ритна в глезена. Да се научи, че така не се прави. Похвално, че Цонев се сдържа, но е време някой да го постави на мястото му. 
Атмосферата на трибуните беше уникална и в двата сектора. Лично мен ме радва обединението на феновете на Левски, които години наред се деляха на фракции. "Червените" привърженици пък ясно показаха, че припознават този отбор на ЦСКА.
 
Пловдивското дерби беше доста скучно и постно. И Ботев, и Локомотив мислеха повече да не загубят, а не как да спечелят. Треньорите и на двата отбора не бяха наясно какво искат, затова и играчите не знаеха какво да правят. В много моменти футболът си беше направо махленски. А след контузията на Тошко Неделев нямаше изобщо какво да се види. Не съм сигурен, че Ботев ще бъде в топ 6 и след края на първенството. По-склонен съм да вярвам, че Локомотив ще завърши в първата шестица, въпреки слабия старт.
Славия си намери майстора в лицето на Локомотив София. Тимът от "Надежда" бе по-мотивиран и по-агресивен. Загорчич хвърли цялата вина на съдията, но червеният картон си беше напълно заслужен. Окървави му главата с удар с лакът - не виждам никаква причина за оспорване на изгонването на Георги Вълчев. Разсмя ме Загорчич след мача с изказването си, че има 150 шева на главата си...Замислих се дали пък не е бил войник в Чечня или барета. Футболът е котактен спорт, агресията е хубаво нещо, но има граници, които трябва да се спазват. Локомотив ме изненада приятно с атакуващия стил на игра, който показа срещу Славия. Този мач показа, че у нас всеки може да бие всеки. 
 
Пирин и Черно море направиха много интересен и оспорван мач, но варненци трябва да съжаляват, че не спечелиха. Съдията имаше доста работа и се прави отлично, като изключим пресиления червен картон за играч на Черно море. В Пирин има добри футболисти, но не показват възможностите си. Няма да е изненада, ако скоро бъде сменен треньорът. Фийни не показва, че може да извлече максимума от играчите, а и лятната подготовка край морето явно се отразява на представянето.  
 
Берое вместо да разгроми Арда с пет-шест гола, допусна равенство. Гостите отмъкнаха точка с един удар отдалеч, а старозагорци се скасаха да пропускат. И се чудя защо Мартин Камбуров изгледа почти целия мач от пейката. Когато имаш такъв играч, задължително започваш с него. Ако пък се измори, сменяш го на почивката. Но да го държиш край тъчлинията да загрява за последните 5-6 минути - несериозно е.