Британецът Джо Диксън даде пресконференция на стадион "Георги Аспарухов" и даде някои разяснения за актуалната ситуация при "сините". Диксън обяви грандиозни намерения за строежа на нов стадион на "Герена", а също така и коментира кои хора иска да работят в спортно-технически план. Британецът анонсира, че треньор на Левски трябва да стане Станимир Стоилов, а Наско Сираков ще бъде президент в клуба. Англичанинът също така коментира и желанието си Павел Колев да остане директор в клуба от Сухата река.

„Здравейте на всички. Знам, че има особен интерес към ситуацията и мисля, че най-добрият начин е да успокоя всякакви опасения с тази пресконференция. С това с удоволствие ще отговоря на всякакви ваши въпроси”, започна Диксън.

„От около шест месеца преговаряме. Това е най-голямата спортна марка в държавата. Генерално, състоянието на спорта в Европа в източната ѝ част показва така, че този бизнес модел не е устойчив. Идеята е да инвестираме средства не само в построяването на нов стадион, а и на търговски център. Причината за това е, че гледаме на тази инвестиция в дългосрочен план и този футболен клуб да може сам да се издържа. Независимо дали аз съм собственик или някой друг искам да се изкарват средства без да е необходимо инвеститор да влага непрестанно пари и смятам, че това е добре. Не представлявам никого”, продължи Диксън.

Антон Узунов
33 снимки

„Причината да получа такава значителна доза финансиране е редицата успешни проекти, които съм имал в САЩ. Именно оттам са готови да ме подкрепят финансово. Трябва да може целия футболен клуб да се самоиздържа. Американските финансови институции няма да дадат 250 милиона долара за проект, в който ще се инвестира и без да се знае кой стои зад него. Вече съм представил необходимата банкова гаранция, за да продължим напред”, коментира още Диксън.

„Моето минало е свързано с футбола. Имах доста неуспешна кариера, всички го знаят това. Как съм се развил досега? Имах щастието, че имам влиятелни познати в Лондон и САЩ. Започнах да се занимавам с недвижимо имущество. Има частни банки и обществени, с които натрупваш опит и отношения в бизнеса. Опитвате се да ви кажа нещо специфично, но е трудно, когато има различни участници и действащи лица. С всеки проект се налага да работим. Обикновено работим с различни „актьори”. С времето се натрупва опит, отношения и доверия и получаваме по-големи инвестиции. Не мога да назова някого конкретно, тъй като има голяма плеяда от хора, които познавам”, каза още Диксън.

„От страна на футболния клуб са получени уверения за средствата, които ще получат. Няма да разкрия имената им. Не е да бъда потаен, а заради споразумение за конфиденциалност. Не искам да си развалям отношението с тези колеги. Нито иска да рискувам тази сделка, както и други бизнеси. Опитвам да избягам от тези опасения, които моите колеги и партньори имат за тяхната конфиденциалност.

„Благо? Познавам го от доста време. Той ми предаде за страната ви. Показа ми и каза, че Левски е най-големият клуб в страната. Показа колко е важна историята на отбора. Той е истински родолюбец и се грижи за имиджа и образа на България. Просто да ядем баница той ми представя това ястие. Той ще играе важна роля в бъдещето на ПФК Левски”, коментира британецът.

"Моето желание е Павел Колев да продължи да бъде изпълнителен директор на Левски. Ще говоря с него и ще му направя предложение. Знам, че той е страшно кадърен и върши добре своята работа. Знам и за ангажитентите му към УЕФА, но ще говорим", заяви Джоузеф Диксън относно бившия спортен журналист.

„От съображение за тяхната лична свобода и неприкосновеност в медийното пространство няма да ги назовавам. Приятели от Лондон са. Нямат нужда от интерес към тях. Инвестиционният ми план звучи като шега? Ако мога да ви попитам, какво правя тук? Защо съм тук? Взимам клуб, който е на пътя на фалита. Разбирам да има опасения. Нормално е да има въпроси. Вярвам, че действията говорят повече от думите. Оставете думите да нямат толкова голямо значение, колкото действия. Мога да ви говоря много. Няма да давам много брифинги, но важното е, че Левски знае кои са финансовите институции. Знаят хората зад мен, че имам средствата, готов съм и съм сериозен в намеренията си към ПФК Левски. Говорили сме с държавата, правителствените организации и всякакви институции. Имам подкрепата от Левски и държавата. Надявам се да имам подкрепата от феновете. Първата ми задача с назначаването на треньор, който има редица успехи и феновете го уважават. Не мога да назовавам имена, не искам. Вярвам, че и вие не бихте искали да назовавам. И вие не искате, за да не се обърка нещо със сделката. Мисля, че е по-добре сега да си спазя тези споразумения за конфиденциалност и да се получат нещата, защото наистина хората в Левски знаят кои са хората зад мен”.

„Ще има необходимост от страната и държавата да придвижим плановете си. Тези 250 милиона смятаме да ги инвестираме в 36 месеца – инфраструктура, клуб. Когато получим разрешително, ще започнем да наливаме инвестиции и в инфраструктурата. Казаха ми, че тук нещата се случват по-бързо, отколкото на запад, което е добре. Очаква се да се направят някакви плащания. Няма да кажа, че ще излъжа, но ще гадая, защото когато станем собственици, ще разгледаме цялата организация в клуба, така че той да работи на конкурентно ниво и да отговори на желанието за развитие”, констатира Диксън.

„Държавата е собственик на стадиона, а вие знаете ли кой друг е?  Неподходящо е според мен сега да говорим с имена, институции, къде съм бил. Това е успешен бизнес модел, който е приложен навсякъде. Да може да се гарантират приходи и настоящето и бъдещето на всеки футболен отбор. Това е моделът на редица отбори в Премиършип, както и на Рома. Те искаха да построят нов стадион с мол извън града. Левски е институция, която е обичана от хора в цялата страна. Нашата идея не е да оцелее, а да може сам да се издържа и просперира, каза англичанинът.

„Имаме много кратък период от време, в който можем да реагираме. Надявам се максимално скоро да се получи всичко. Ще отправим оферта към Стоилов и в момента, който станем собственици той да е треньор. Дано да приеме и има желание да работи с нас, защото знаем, че много футболисти искат да работят с него. Надявам се да му предложим нещо добро за него. Той много обича този клуб и да изпълнява своите проекти, заедно с ПФК Левски. Нямаме време и се надяваме максимално скоро да се получат нещата”.

„Няма никакви пари да отидат при Сираков. Той доказа през последните шест месеца, че интересът му е Левски. Всички средства ще бъдат вложени в клуба. Ще опитаме да постигнем договорка с кредиторите и да изготвим после конкурентен бюджет, с който да работи отбора. Знаем, че няма да е готов стадионът следващия месец, но ще опитаме нещата да вървят едновременно. Не знам за какво се говори за господин Божков. Мисля, че можем да се разгледа това на по-нататъшен етап. Божков не е собственик сега, така че не мисля, че е важно това в този момент. Стойността на клуба е марката. Ще отнеме време това преструктуриране. Клубът има повече задължение, отколкото приходи. Готови сме за това. Това е дългосрочен проект, като крайната цел е да има стадион. В началото ще започнем да наливаме средства за обезпечаване на кредиторите. В началото ще заминавам за Щатите, но това е за целите на завършване на някои неща, работа, която трябва да свърша там за тази сделка тук. Транзакцията да бъде одобрена и да мине скоро. Трябва физически да съм в Щатите, след което ще се върна тук и да задвижим нещата по-бързо. Трябва да съм навсякъде. Имаме ограничение във времето, не можем да се бавим. В бъдеще желанието ми е да бъда тук активно и присъствам и да гледам мачовете. Няма да се меся. Никога не съм изчезвал от България. Ще ви оставя с последното нещо, което ще кажа. Оставете действията да говорят по-силно от думите”, завърши Джоузеф Диксън.