Вратарят на Левски Иван Андонов вече е част от Фиорентина. За мнозина трансферът на 17-годишния тийнейджър е изненада, но не и за доказания специалист в подготовката на вратари - Валентин Захариев. Именно Захата, както го наричат всички, му е бил треньор в голям период от неговото развитие на "Герена".  
 
"Много се радвам за Иван, защото той го заслужава. Израсна пред очите ми и въпреки че е само на 17 години, смятам че той наистина е готов за мъжкия футбол", заяви пред Gong.bg Захариев.

Валентин Захариев Витоша Бистрица ЦСКА

източник: Lap.bg

Специалистът разкри и някои любопитни моменти от израстването на Андонов в Левски.

"Всеки вратар има силни и слаби качества, но за него мога да кажа наистина, че е комплексен. На 14 г. той показа резултати като на мъжете на тестове за бързина и отскокливост. Затова и не бе случайно, че още тогава го взехме в мъжкия отбор, когато треньор беше отново Славиша Стоянович. 
 
Притежава и добър ръст - висок е близо 190 см. Единствено му остава да надгради още сила, за да може да се състезава в Серия А. Силен е и под рамката, и при центриранията, и при играта с крака.
 
Звучи странно, но е прекалено е свит, тих, скромен и възпитан. Дано това не му попречи, защото във футбола трябва и да си куче, за да успееш. Но пък от друга страна притежава страхотен интелект, знае няколко езика. Даже съм се чудил как винаги успяваше да намира време и за частни уроци", каза още Захариев.
 
Той разкри още, че в детските години се конкурирал за място под рамката със сина на Тити Папазов.
 
"Иван дойде в Левски на 10 години, преди това е бил част от школата на ДИТ. Интересно е, че в продължение на няколко години се конкурираше със сина на Тити Папазов - Сашко. В крайна сметка може би Иван беше причината Сашко да се насочи към баскетбола. 
 
Ванката често пазеше при по-големите и никога не си личеше, че е по-малък с 3-4 г. Много треньори имат заслуга за развитието му, не само на вратарите. Ще посоча специално Красимир Петров, който сега води ЦСКА 1948. Той редовно го караше да участва в упражненията с разигравания с полевите играчи и на това се дължи добрата му игра и с двата крака", обясни Захата.
 
Той не приема сравненията на младата надежда с Николай Михайлов. 
 
"Когато Ники отиде в Ливърпул, той беше само с 1 година по-голям, но вече имаше 15 мача за Левски - в първенството и евротурнирите. Така че той замина със самочувствие , докато Иван е играл само в 3-4 контроли за мъжкия тим. От една страна това си има своите позитиви, тъй като ще му даде спокойствие да се адаптира в Италия, защото няма някакви свръхочаквания към него", смята бившият вратар.