Продажбата на Найджъл Робърта със сигурност ще се отрази на представянето на Левски. До каква степен, предстои да се види. Със сигурност обаче ще има сериозна промяна по един показател - головете отбелязани от родните футболисти и легионерите на „Герена“.

За първи път от 5 сезона насам българските играчи на „сините“ може да завършат с повече попадения от чужденците. Последно това се случи през сезон 2015/16. Тогава вносните състезатели се разписаха 16 пъти, което съставляваше 44,44% от попаденията.

Сега е налице почти равномерно разпределение на головете между българи и чужденци. Легионерите са с 13 или 52%. Те обаче загубиха най-мощните си оръжия - Робърта, Спиерингс и Паулиньо. Това дава сериозен шанс на родните футболисти на „Георги Аспарухов“, които в момента изостават с 1 попадение на съотборниците си от други страни.

Интересното през този сезон е и друго. Славиша Стоянович показва, че умее добре да балансира между българите и чужденците в съблекалнята. Вече стана ясно, че през този сезон двете страни имат почти равен брой голове. Абсолютен паритет обаче цареше на „Герена“ през сезон 2018/19, когато Стоянович за пръв път се появи там. Родните играчи и легионерите вкараха точно по 31 гола тогава.

Точно 2 към 1 в полза на родните играчи обаче е цялостната равносметка на сезоните от 1999/00 насам. В 14 от тях преобладават българските попадения, а в едва 7 тези на чужденците. Преди 1999 година легионерите се броят на пръстите на едната ръка и няма смисъл да се правят сравнения с по-ранни години./Мач телеграф