Изпълнителният директор на генералния спонсор на Левски Palms Bet - Лъчезар Петров, даде интервю за Gong.bg, в което говори за развитието на компанията, каузите, които подкрепя и работата с ПФК Левски. Публичната компания „Телематик Интерактив България“ АД е лицензодържателят на марката Palms Bet.

- Г-н Петров, много фундаментални събития се случиха за „Телематик Интерактив България“ през тази година като листването на Българската фондова борса и наскоро осъществилото се включване на акциите й в индекса BGBX40. Преди да се насочим към света на спорта, споделете Вашата оценка върху 2022 г. през призмата на компанията.

- „Телематик Интерактив България“ АД продължава да отчита силен ръст на приходите и печалбата. Това показват и данните на компанията за месеците юли и август, от които искам да посоча един показател - 32% ръст на нетните приходи през месец август 2022 г. спрямо 2021 г. През третото тримесечие приходите на компанията ще изпреварят приходите за всяко от предходните две тримесечия. С това затвърждаваме отличното си финансово положение и смятам, че даваме още положителни сигнали на инвеститорите за своето развитие. В същото време Българска фондова борса взе решение да включи „Телематик Интерактив България“ АД в широкия индекс BGBX40, което ни нарежда сред 40-те най-търгувани компании на БФБ. Това също е атестат за свършената работа през изминалата година.

- Какви са поставените цели пред „Телематик Интерактив България“ АД за предстоящата година?

- Имаме няколко цели, като първата е разширяване на пазарния дял в България. Работим и по увеличаване на присъствието ни извън пределите на страната. Преди няколко месеца стартирахме онлайн операция в Кения, където вече имаме изградена локална и местна инфраструктура и навлизаме успешно на пазара. Планираме да стъпим възможно най-скоро на онлайн пазара в Перу. Проектът е вече в напреднала фаза и съвсем скоро ще се реализира на практика. Тук би искал да наблегна и на още едно направление, в което работим усилено, а именно социално-отговорната политика, която компанията провежда от години. Ние сме партньор на фондация „Отговорна игра“ и заедно с тях осъществяваме много полезни инициативи, които имат резонанс в обществото. Фондацията организира редовни обучения по теми, които са важни за сектора на игралната индустрия и са насочи към повишаване на професионализма на работещите в него. Последният семинар беше преди дни и отзвукът от него беше отличен. Предстоят и други инициативи, които ще бъдат реализирани през следващите няколко месеца.

- Нека отправим поглед към спортните каузи, с които се е ангажирала компанията, която ръководите. Чрез Palms Music Вие бяхте генерален спонсор на Световното първенство по художествена гимнастика в София, донесло много радост след изключителното представяне на ансамбъла и Стилияна Николова. Как оценявате провеждането на събитие от такъв мащаб и стимулира ли Ви да подпомагате още повече организирането на подобни събития в бъдеще?

- За нас е огромно удоволствие да работим с Българската федерация по художествена гимнастика. Доказателство за тяхното високо ниво на професионализъм е фактът, че ФИГ (международната федерация) за втори пореден път провежда Световно първенство в София – нещо, което, ако не се бъркам, е прецедент. Това показва много добре свършената работа от федерацията и ние сме изключително горди, че в такива моменти може да сме заедно до тях и да бъдем част от това невероятно събитие. Спортните резултати, които бяха постигнати на това Световно първенство, също ни карат да бъдем много горди, че сме рамо до рамо с тях. В тази връзка, г-н Мило Борисов, мажоритарен акционер в компанията, бе награден от президента на ФИГ за принос към организирането на Световното първенство, което ние оценяваме много високо.

- Левски направи силен мач срещу ЦСКА. Предстои и мач с Ботев Пловдив, който все пак ще се играе пред публика, макар и без сектор „А“.

- Palms Bet като спонсор на Левски е изключително горд от резултатите, които показва отбора. Последният двубой с ЦСКА демонстрира отличната му форма и за всички спортни фенове в България е ясно какво означава този мач. Изразителната победа неминуемо ни прави и нас много щастливи. Със сигурност радостта, която видяхме по трибуните по време на този сблъсък и след него, ни кара да вярваме, че това, което правим, е в полза не само на Левски, но и на целия български спорт.

- Има ли все още разочарование след отпадането от Лигата на конференциите и можеше ли едно влизане в групите да донесе така необходимите на Левски финансово спокойствие и спортно самочувствие?

- Със сигурност не е особено приятно след като ПФК Левски отстрани ПАОК да отпадне от, поне според мен, по-непретенциозния малтийски тим. Но феновете останаха зад отбора и по никакъв начин тази загуба не се усети по неприятен начин. Подкрепата, която те оказват, мисля, че е най-показателна за силата на тима. Привържениците на Левски през годините са показвали, че са най-голямата публика в България и винаги, дори в трудни моменти на загуба, те са били зад тима.

- Какво е Вашето мнение за работата на Станимир Стоилов? Смятате ли, че Левски щеше да постигне същите успехи на терена и извън него без неговото завръщане в клуба?

- Palms Bet като генерален спонсор на клуба оценява безкрайно високо работата на Станимир Стоилов. Откакто той се завърна има коренна промяна по отношение на спортно-техническата част. Освен в този аспект, г-н Стоилов успя да остави своя отпечатък и своя маниер на работа и в други направления, с което подпомага цялостното развитие на клуба.

- Близо ли са по-добрите дни за Левски, що се отнася до финансовата стабилност на клуба?

- Palms Bet като спонсор на отбора работи ежедневно в тази посока заедно с ръководството на отбора, Управителния и Надзорния съвет.

- Наскоро финансирахте цялостния ремонт на оградата около дома на легендарния Георги Аспарухов, направихте преди това и осветление на неговия паметник. Може ли да загатнете какво още предстои?

- Както неведнъж съм споменавал, за нас Левски не е само партньор. Това е кауза и е радостно, че можем да бъдем полезни в много направления. За нас беше много важно реализирането на тези проекти, защото така показваме, че можем по много начини да бъдем полезни на българския спорт. Със сигурност предстоят още много подобни инициативи.

- Левски успешно разшири и модернизира своя фен магазин с подкрепата на Palms Bet. Във времена на все по-нарастващо пазаруване онлайн колко важна е ролята на физическия магазин?

- Магазинът е важен компонент за ПФК Левски. При откриването му след ремонта бяха отбелязани рекордни резултати от продажби. За нас е изключителна радост да видим, че след реновирането магазинът отново е пълен.

- Обявихте първо по рода си партньорство с Ла Лига. Какви са ползите за Вашата компания от подобно сътрудничество и какво може да очакват феновете на испанския футбол у нас?

- Palms Bet като социално-отговорна компания сключи договор за партньорство с Ла Лига. Ние сме първият им партньор в рамките на Европейския съюз. Това партньорство вече даде възможност на феновете на испанския футбол да се докоснат до легендата Луис Гарсия, който беше преди броени седмици в София. Предстоят още много събития под егидата на партньорството ни, което ще даде възможност на привържениците да се насладят още по-отблизо на испанския футбол.

- Наскоро се проведе една благотворителна инициатива, в рамките на която Левски се изправи срещу съименника си от Карлово в благотворителен мач в подкрепа на пострадалите от наводненията. Колко важни са подобни дела във времена като настоящите?

- „Телематик Интерактив България“ подкрепи събитието, защото вярвам, че с това си действие помагаме и показваме как би трябвало една успешна българска компания да се включва в подобни инициативи.

- Да очакваме ли скоро нови партньорства в областта на спорта от страна на Palms Bet?

- Да, със сигурност. Ние сме поели в посока да помагаме на българския спорт и в рамките на следващите няколко месеца ще има още развитие в тази посока.