Празненствата по случай 108-ия рожден ден на Левски приключиха по подобаващ начин. Легендарният тим на „сините”, който направи истински пробив в Европа, достигайки 1.4-финалите на Лига Европа и класирайки се за групите на Шампионска лига, се изправи срещу настоящия състав на Левски, който преди броени дни спечели SESAME Купа на България.

Тимът на Синя приказка се наложи с 4:2 пред близо 6000 зрители на стадион „Георги Аспарухов”.

Антон Узунов
54 снимки

Димитър Телкийски, Станислав Ангелов, Димитър Иванков и Валери Домовчийски реализираха за победителите, докато за настоящия тим на Левски точни бяха Билал Бари и Радослав Цонев.

Двубоят стартира точно в 19:14 часа, символизирайки годината на създаване на клуба. В 5-ата минута срещата бе прекъсната, за да могат всички на стадиона да отдадат почит на Георги Марков и всички починали легенди на клуба.

На полувремето футболистите на двата тима бяха „наградени” от феновете с последната шампионска титла на „сините” от 2009 година. След последния съдийски сигнал последваха фойерверки, а деца нахлуха  на терена, за да се докоснат до своите кумири.  

Антон Узунов
48 снимки

В началните минути на срещата по-активен бе настоящият тим на „сините”. Въпреки това опасни удари към вратата на Димитър Иванков липсваха. За Синя приказка I, най-дейни отдясно по атаката бяха Живко Миланов и Димитър Телкийски. По-настоятелната игра на настоящия носител на SESAME Купа на България, даде резултат след близо четвърт час игра. Билал Бари успя да преодолее легендата Димитър Иванков за 1:0. След продължителна атака и подаване в наказателното поле, последва разбъркване, като най-съобразителен бе Бари, който стреля по земя в долния десен ъгъл на вратата.

В 19-ата минута Димитър Телкийски показа своя голов нюх. Той бе изведен отлично отдясно и стреля изненадващо в близкия ъгъл на вратаря, за да изравни за 1:1.

Настоящият тим на „сините” обаче имаше нужда от само една минута, за да върне преднината си в резултата. Ради Цонев намери добре топката с левия крак и разочарова Иванков, пращайки топката в мрежата му за втори път. Преди това на няколко пъти бранители на Синя приказка I блокираха удари към вратата. 

На полувремето двата състава отидоха пред Сектор Б на стадион „Георги Аспарухов”, където получиха шампионския трофей от 2009 година и се снимаха с него за спомен.

През втората част в настоящия тим на Левски се появиха Загоров, Михайлович, Краев, Илиян Стефанов, докато за Синя приказка I в игра влязоха Божидар Митрев, Милен Коприваров, Минев, Стойчев, Сърмов, Мариян Огнянов и Николай Димитров.

Станислав Ангелов изравни резултата само две минути след подновяването на играта. Пелето бе изведен от Милен Коприваров и с лекота успя да преодолее Загоров на вратата за 2:2.

Последваха нови две опасни положения пред Загоров. Старжът направи отлично спасяване, след като отрази хубав удар на Мариян Огнянов. След последвалия корнер, топката бе центрирана в наказателното поле, където Коприваров стреля с глава, но прати коженото в аут.

В 30-ата минута на терена се появи синът на Христо Йовов – Кристиян. Заедно с него, но за противниковия отбор се завърна и Бижутера. Така двамата се изправиха един срещу друг за първи път.

В 35-ата минута Йовов бе съборен в наказателното поле от Кордоба, а реферът Игнанов логично посочи бялата точка. За да изпълни дузпата, на терена се появи Димитър Иванков. Легендарният страж на „сините” стреля в аут, но съдията видя нередност и поиска преразглеждане на ситуацията с ВАР. В крайна сметка изпълнението трябваше да бъде повторено,  а този път Иванков не сгреши – 3:2.

Малко преди последния съдийски сигнал Валери Домовчийски бе изведен отлично от Мариян Огнянов и хладнокръвно реализира за 4:2.

Синя приказка I – Синя приказка II 4:2

0:1 Билал Бари 14'

1:1 Димитър Телийски 19'

1:2 Радослав Цонев 20'

2:2 Станислав Ангелов 22'

3:2 Димитър Иванков 35' (д)

4:2 Валери Домовчийски 39'

Синя приказка I: Димитър Иванков, Живко Миланов, Елин Топузаков, Игор Томашич, Станислав Ангелов, Даниел Боримиров, Седрик Бардон, Димитър Телкийски, Валери Домовчийски, Христо Йовов, Георги Иванов

Треньор: Емил Велев

Синя приказка II: Пламен Андреев, Патрик-Габриел Галчев, Сонко Сундберг, Келиан вад деер Каап, Цунами, Иван Горанов, Филип Кръстев, Радослав Цонев, Марин Петков, Георги Миланов, Билал Бари

Треньор: Цанко Цветанов