На днешния 17 март се навършват 43 години от една голяма и паметна победа на Левски в евротурнирите.

На днешния ден през 1976 година „сините“ подчинява Барселона с 5:4 в четвъртфинален реванш за Купата на УЕФА. Мачът се играе на стадион „Васил Левски“ пред повече от 70 000 души и се сочи за най-посетения в историята на футбола ни.

След като губят с 0:4 в първата среща на „Камп Ноу“, в ответния двубой момчетата на Иван Вуцов до 10-ата минута успяват да шашнат каталунците, в чиито редици блести името на легендарния Йохан Кройф, и да поведат с 2:0. 

Тон за голеадата задава Павел Панов, който бележи в 8-ата минута, а само две минути след това Йордан Йорданов удвоява.

„Блаугранас“ се окопитват от първоначалния шок и в 38-ата минута намаляват чрез Марсиал. В последната минута на редовното време на първата част Асенси възстановява равенството.

След почивката Левски без време за губене нанася трети удар по Барса. Още в 47-ата минута Емо Спасов прави 3:2, но десет минути след това Ередия отново изравнява. Испанският гранд излиза за първи път напред в резултата на „Васил Левски“ в 62-ата минута след точно изпълнена дузпа от Неескенс – 4:3.

В заключителните минути Левски упражнява натиск, а Йордан Йорданов прави 4:4 в 87-ата минута преди в 90-ата Пальо да донесе победата с точен изстрел от бялата точка – 5:4.

Така Левски постига исторически успех срещу Барселона и макар че отпада, записва името си като първия отбор извън пределите на Испания, който отбелязва 5 гола във вратата на гранда от Каталуня.

Съставите: 

Левски: Стефан Стайков, Николай Грънчаров, Иван Тишански, Стефан Аладжов, Кирил Ивков, Стефан Павлов, Войн Войнов, Йордан Йорданов, Кирил Миланов, Павел Панов, Емил Спасов

Старши треньор: Иван Вуцов

Барселона: Мора, Томе, Мигели, Костас, Албаладехо, Неескенс, Рексач, Марсиал, Кройф, Асенси, Ередия

Старши треньор: Лауреано Руиз

Стадион: „Васил Левски“ 

Главен съдия: Бърнс (Англия)