Спортният директор на Левски Георги Иванов заяви категорично в специално интервю за Дарик радио и Спортно шоу Гонг, че Стойчо Стоев остава наставник на тима от Герена. Това изказване на легендарния нападател бе в отговор на многото спекулации за треньорска смяна в столичния гранд. Иванов добави, че „сините“ със сигурност ще се класират за европейските клубни турнири и коментира всички по-злободневни теми около отбора.

- Кой е треньор на Левски?

- Този въпрос в последно време наистина стана любим на вас, журналистите. Не бих казал, че на мен ми е любим. Вече няколко пъти казвам едно и също – треньор е Стойчо Стоев. Никой от ръководството на Левски не е мислим да сменя Стоев и мога да кажа, че това са някакви външни кръгове, които се опитват да нарушат спокойствието и доверието към Стоев. И мисля, че тези спекулации веднъж завинаги трябва да спрат. Наистина да си треньор в Левски, в България е може би най-ветровитата професия, но на този етап Стойчо Стоев трябва да е спокоен за поста си и да не обръща внимание на спекулациите, които излизат във вестниците.

- Господин Иванов съгласете се, че на треньора мястото му зависи и от резултатите, които постига отборът. Все пак очакванията бяха други...

- Нормално е всеки, който обича Левски, да очаква отборът да побеждава във всеки мач и да бъде шампион. Предвид това, че привлякохме много нови играчи, е нужно време те да се адаптират и затова не можем да сме толкова критични. На отбора му трябва малко време, за да покаже качествата си. Ние от седем човека, които привлякохме, в мача с Монтана, четирима бяха извън игра. Като добавим и Адениджи, стават пет човека. На старши треньора му трябва време, за да направи отбора да изглежда добре.

НКП и Тръстът: Без нас не може да има треньорски смени

- Казвате, че на треньора му трябва време, но ако Левски не победи Пирин в следващия кръг, едва ли това време ще е много?

- Никой не знае какво го очаква в бъдеще. Говорим към днешна дата. Мисля, че привлечените играчи притежават нужните качества, за да показва Левски постоянство. Аз винаги съм казвал, че постоянството е класа, но за да се получи това постоянство, трябва и време. Отбор не се прави за месец-два. На един треньор му трябва време. За да научи силните, слаби страни на играчите, за да ги използва на позициите, на които ще бъдат най-полезни. Когато отборът се окомплектова, когато всички са здрави, тогава Левски ще изглежда по доста по-различен начин.

- Вие лично говорили ли сте със собствениците? Може те да имат претенции към треньора?

- Постоянно съм в контакт със собствениците на клуба и мога да ви гарантирам, че няма такова нещо. Никой не е мислил за смяна на треньора.

- Защо се появи конкретно това име - на Вили Вуцов, който едва ли не трябва от днес да е треньор на Левски. Имаше спекулации и за миналите седмици. Сигурно, ако Левски не победи Пирин, пак ще има такива информации?

- Вижте, аз не искам да коментирам защо и как е влязло едно име в употреба. След като ги няма Литекс и ЦСКА, Левски остана отборът, който единствен концентрира вниманието към себе си. Затова стават такива интриги. Така и на журналистите им се четат нещата, които публикуват.

На Герена няма среща, няма и треньорска смяна

- В този смисъл, спортният директор Георги Иванов сигурен ли е за своето място, защото Вили Вуцов идва или с един като директор, или с друг?

- Мисля, че достатъчно добре ме познавате, за да знаете дали имам притеснения дали аз ще си тръгна, или не. Казвам едно – спокойни сме всички в клуба и работим по начин, по който да развием отбора и всички ние да се гордеем с Левски. От там насетне, всеки един, който търси сензации, това си е за негова сметка. Мен не ме интересува. Има собственици, има управителен съвет и те определят кой как си върши работата. Приемам, че Левски има за цел да направи солиден отбор, който догодина да се бори за първото място. Трябва да върна малко назад лентата. Лятото започнахме с 10 играчи. И никой не очакваше Левски да е на това място. С много работа постигнахме да сме с равни точки с Лудогорец, където вече на полусезона ни отнеха точките. Това вече е друга тема. В момента смятам, че Левски има по-добри футболисти и по-добър потенциал, сравнено с есента. Затова мисля, че това напрежение скоро ще отмине. Убеден съм, че ако бяхме били Монтана, нямаше да има такова напрежение. Но с оглед на случилото се, е нормално когато Левски не победи Монтана, който се бори за оцеляване, да има напрежение.

Левски с официална позиция за треньора

- Една седмица до двубоя с Пирин, казвате Стойчо Стоев е треньор на Левски. Какво трябва да се направи, за да бъде успокоена обстановката?

- Не смятам, че трябва да се прави нещо кой знае какво. Футболистите и треньорът трябва да са спокойни. Ние като ръководство ще се постараем да им осигурим спокойствие. Не мога да определям и да казвам на медиите какво трябва да пишат. Много хора не обичат Левски, не обичат мен, не обичам собствениците, треньора. Не мога на всеки да отговарям.

- Нямах предвид журналистиката, а отборът да подобри играта и евентуално да победи Пирин, защото няма да бъде лесно. През есента Левски направи равен...

- Лесни мачове няма. Виждаме, че нито един отбор не може да спечели лесно двубоите си. Виждаме един Лудогорец, който реално срещу Пирин трябваше да загуби мача. И онзи червен картон, който не се даде. Черно море не може да победи Монтана във Варна. Ние не можем да победим Локо Пд. Берое не може да победи Ботев. Това означава, че никой не може да победи лесно другия. Затова първенството е интересно. Като качество може да не е на високо ниво, но интрига има от първия кръг.

Христов: Отборът е зад Стойчо Стоев

- Господин Иванов, Вие чувствате ли някаква вина като директор и Стойчо Стоев като треньор, че отново селекцията закъсня и някои от играчите не успяха да направят подготовка?

- Селекция се прави от един-двама човека, а не от седем. Ние лятото нямахме нужната бройка и затова привлякохме толкова играчи. Смятам, че футболистите, които са в Левски имат потенциала, за да показват едно добро ниво и Левски да бъде следващата година хегемон в първенството. Трудно се избират играчи за Левски. Те трябва да имат нужните качества. Не можеш така всеки играч, който ти предложат, да го вземеш.

- При търсенето на точния футолист ли се скарахте с Николай Жейнов, който каза и че ще ви съди. Беше ли нужно всичко това?

- Аз с Николай Жейнов съм бил приятел доста години. Но хората не могат да разберат, че личните и професионалните отношения са различни. Истината е, че Жейнов предложи футболист, който треньорският щаб не одобри. Не, че нямаше нужните качества, но треньорският щаб прецени, че няма да пасне на отбора. От там тръгна всичко и цялата атака. Та, слушах после едни клевети как Нар бил свободен и такива. Но това са клевети, които аз не приемам. И ако трябва някой да съди някого, то това съм аз, или по-точно клубът.

- Друга тема от последните дни - в Локомотив Пловдив останаха обидени от думите ви за терена на стадион Локомотив. Легендата на българския футбол Христо Бонев Ви атакува, че сте юноша на този клуб и би трябвало да се гордеете с това, че сте тръгнали от там?

- Аз съм горд, че съм тръгнал от Локомотив и никога не съм го забравял. Исках да кажа, че Локомотив има добър отбор и добър треньор, и ако теренът е по-добър, нещата ще изглеждат по различен начин. Това исках да кажа. Теренът затруднява футболистите, които имат. Левски можеше да спечели и да загуби на този терен. Но не това е водещото. Ако искаме да развиваме футбола, първото условие е да има добър терен и хубава топка. Това е предпоставка за добър футбол.

- За терена Ви разбирам, но за топката – не. Нали топката е официалната за първенството?

- Това, което виждах, топката бе като за плажен футбол. Ако една топка е оригинална, и играеш, и тренираш с нея 7-8 месеца е нормално тя да стане като балон. Топката и теренът не бяха добри. Те не бяха добри не само за Левски, но и за Локомотив. Това са условия, които домакинът следва да осигури.

- Защо тогава, когато Левски играе на Герена, където теренът е добър и топката също не успя да победи Монтана, а победи Черно море, където теренът също не бе добър?

- Аз говоря за мача на Левски с Локомотив. С Монтана Левски пропусна шест положения. Като не вкарваш гол в такъв мач срещу такъв отбор, който стои затворен, не можеш да го накараш да се отвори и да играе футбол. Трудно е за всеки отбор. Теренът и топката не са оправдание. Но въпросът е, че Локомотив не осигури условия, необходими за професионални футболисти и за отбори като Левски и Локомотив.

- Може ли Левски да не се класира за Европа?

- Левски при всички положения ще се класира за Европа. При това класиране в момента без отнетите точки, Левски ще стане втори с качеството на играчите. Без странични помощи от съдии и такива чисто нефутболни неща. Нашата цел, като правехме селекцията, бе да бъдем първи, но при новата ситуация, с отнетите точки и загубата от Лудогорец, стана трудно и невъзможно. И съм убеден, че ако върнат точките, първенството все още не е решено.

- Ще има Левски отбор за Европа? И мислите ли за лятната селекция - да бъде направена навреме, защото там сроковете ще бъдат по-кратки?

- Ако някой е правил селекция, знае, че е трудно да подпишеш с играч преди да му е изтекъл предходният договор. Ако трябва да подпишеш така с футболист, трябва да дадеш много пари, които да осигуриш като заплата, за да може този играч да приеме твоите условия. Дори с българи, чиито договори изтичаха през декември, не се договорихме преди 10 януари, защото те чакаха по-добри оферти. Защото, колкото и да се говори, в Левски заплатите са нормални. Средни заплати за всяко едно първенство в Европа. Не говорим за големите първенства, а за Полша, Унгария...

- Един фен-лаик би попитал не може ли вместо да се дават по 7,8 и 10 000 евро на Менголо, Адениджи и Венци Христов, не може ли да се вземе един качествен нападател за 20 000 евро?

-Трябва да си зададете въпроса дали от много качествените някой иска да дойде в България. Защото ние много качествени сме офертирали, и всеки отказва. Щом се отказва на Лудогорец, след като заплатите там са три, четири пъти по-високи, какво остава за нас?!

- Може ли да се случи така, че Левски да се класира за евроучастие, но то да напомни минали такива и пак да има напрежение в клуба?

- Направихме селекцията сега, за да бъде обигран отборът за лятото. В живота всичко става, може лятото всичко да се случи. Но целта ни е да направим добър отбор, който да побеждава. Какво ще се случи, времето ще покаже.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS