Ноември 2013 година се оказа доста интересен месец в света на спорта, както у нас, така и по света. Най-големите емоции естествено бяха свързани със случващото се на футболната сцена, където имаше достатъчно интересни мачове. Месецът ще се запомни най-вече със страхотното представяне на Лудогорец в Лига Европа. Шампионите първо се класираха за елиминациите, а след това си осигуриха и първото място в своята група с впечатляващи резултати.

През месеца станахме свидетели и на второто "вечно дерби" за сезона, а зле направеният календар на БФС доведе до голям скандал между младежкия национален отбор и някои клубове, които не пуснаха свои играчи в тима на Михаил Мадански.

Във футболна Европа месецът бе белязан от решителни битки в груповата фаза на Шампионската лига и баражите за класиране на Световното, в които основният сблъсък бе между Кристиано Роналдо и Златан Ибрахимович.

Oще на 1 ноември градусите се нажежиха, след като от ЦСКА обявиха, че няма да пуснат своите младежки национали за европейските квалификации. Причината бе календарът на БФС, според който дербито между Левски и ЦСКА за Купата трябваше да се играе в дните за мачове на национални отбори. Това означаваше, че двата отбора няма да могат да използват своите най-големи таланти като Ивайло Чочев и Антон Карачанаков за ЦСКА и Антонио Вутов и Борислав Цонев за Левски. В крайна сметка "червените" изпълниха заканата си наполовина - пуснаха в националния отбор Антон Карачанаков, но не и Ивайло Чочев, който игра в дербито.

По-големият скандал дойде от страна на Берое. Старозагорци също имаха мач за Купата срещу Лудогорец и взеха шокиращо решение. Само няколко часа преди важната евроквалификация на младежите срещу Дания, от клуба решиха безпрецедентно да приберат своя футболист Иван Горанов, който влизаше в плановете за титулярен състав на Мишо Мадански. В последствие младежите паднаха в Стара Загора от Дания с 2:3 и с 1:5 от Словения, а по този начин загубиха шансовете за класиране на Евро 2015. Мадански пък поиска да има отнемане на треньорски лиценз за своеволия на клубните наставници.

Ноември 2013 - европриказка за Лудогорец, скучно вечно дерби и скандали с национали

източник: LAP.bg, Gulliver/Getty Images

В тези дни това не бе единственият скандал в родния футбол. Преди мача между Берое и Лудогорец, около 30 фенове на старозагорци нападнаха футболисти на шампионите по време на тяхната тренировка. Мичел Бургзорг бе ударен в лицето с камък, а помощник треньорът Явор Вълчинов бе с обгорен крак,след като бе замерен с бомбичка.

Във въпросния мач двата отбора завършиха 1:1 и с общ резултат 3:2 Лудогорец детронира носителя на трофея от миналия сезон. Ден по-рано "сини" и "червени" направиха скромно нулево равенство в първия мач помежду си от 1/8-финалите в турнира.

Ноември 2013 - европриказка за Лудогорец, скучно вечно дерби и скандали с национали

източник: LAP.bg, Gulliver/Getty Images

Двата ни гранда имаха и доста затруднения в А група, където загубиха немалко точки. ЦСКА допусна поражения от Черно море и Лудогорец, а отборът на Гонзо победи и Левски, за да затвърди своя възход. "Сините" все пак имаха и повод за радост, благодарение на победата с 4:1 над Литекс.

В родния футбол имаше и радостни моменти, благодарение на европохода на Лудогорец. На 7 ноември разградчани посрещнаха в София отбора на Черноморец Одеса в мач, който се превърна в тежка битка и в крайна сметка завърши 1:1. По този начин Лудогорец се превърна в първия български отбор, който преодолява груповата фаза на Лига Европа. В края на месеца шампионите посрещнаха и холандския гранд ПСВ Айндховен, а равен щеше да подпечата първото място в групата за българите. Хиксът обаче явно не задоволяваше "орлите", които победиха за втори път ПСВ с 2:0 след голове на Роман Безяк.

Във футболна Европа най-голямото събитие през месеца безспорно бяха баражите за класиране на Световното първенство. В тях големият сблъсък бе между Кристиано Роналди и Златан Ибрахимович, които отбелязаха всички попадения в двата мача между Португалия и Швеция. В първия двубой Роналдо бе отбелязал единствения гол, а реваншът се превърна в истински спектакъл, в който обаче португалецът отново имаше преимущество - 3:2 за него срещу Ибра и съответно за Португалия срещу Швеция, благодарение на което иберийците се класираха на Мондиала, а ние като зрители ще трябва да се лишим от майсторството на Ибрахимович в Бразилия.

Световното за малко да мине и без Франк Рибери, след като Франция загуби с 0:2 гостуването си на Украйна. В реванша "петлите" все пак победиха с 3:0 и се класираха, но и вторият гол на Карим Бензема бе отбелязан след очевидна засада.

На Световното ще участват и два балкански отбора. В дербито на региона Гърция надигра Румъния с общ резултат 4:2. Хърватия пък отстрани Исландия след 0:0 в първия мач и 2:0 в реванша.

В Шампионската лига също не бе никак скучно, особено в някои групи. Ювентус и Реал Мадрид завършиха наравно 2:2, а в следващия кръг "бианконерите" най-сетне победиха - с 3:1 срещу Копенхаген, за да запазят шансовете си за класиране. Реал надигра Галатасарай с 4:1, а как завърши борбата в групата ще разберете от обзора ни за декември. В групата "на смъртта" Арсенал победи Борусия Дортмунд с 1:0, а в последствие "жълто-черните" се справиха с 3:1 над Наполи, за да завържат тотално интригата. Иван Иванов и Базел се справиха с Челси за втори път, а Аякс направи голямата изненада, побеждавайки Барселона с 2:1.

В големите първенства: Байерн разби Дортмунд с 3:0 като гост и започна да трупа все по-голяма преднина пред съперниците си в Бундеслигата; Арсенал мина успешно през Ливърпул, за да се утвърди на върха в Англия, но претърпя и поражение от Ман Юнайтед; Рома започна да прави равен след равен и така позволи на Ювентус да скъси максимално пасива си; Барселона и Атлетико Мадрид продължиха битката в челото на Примера, но каталунците трябваше да се справят без Лео Меси, който получи нова контузия.

Какво друго? Появиха се информации, че Димитър Бербатов иска да напусне Фулъм, Христо Стоичков връчи Златната обувки на Лео Меси, Ивайло Петев започна да жъне победа след победа начело на АЕЛ Лимасол, а Исмаил Иса вкара гол на Тотнъм.

Ноември 2013 - европриказка за Лудогорец, скучно вечно дерби и скандали с национали

източник: LAP.bg, Gulliver/Getty Images

Извън футбола:

Григор Димитров завърши годината на рекордното 23-то място и ни даде надежди за още по-успешна 2014-та година. В София пък се проведе Турнира на шампионките при жените. Цвети Пиронкова записа три загуби, а шампионка стана Симона Халеп, която на финала победи Саманта Стоусър.

Андрей Жеков и Боян Йорданов официално се завърнаха в националния отбор за европейските квалификации.

Във Формула 1 вече четирикратният световен шампион Себастиан Фетел показа отново, че е над всички и завърши сезона с 9 поредни победи.

Ноември 2013 - европриказка за Лудогорец, скучно вечно дерби и скандали с национали

източник: LAP.bg, Gulliver/Getty Images