ЦСКА победи Левски с 3:1 в поредното, и последно, вечно дерби през този сезон в А група.

Омар Косоко, Иван Стоянов и Иван Маркович бяха точни за "армейците", а Радослав Цонев вкара единственото попадение за Левски, не само в мача, но във всички дербита с ЦСКА този сезон!

"Червените" приключват годината със страхотния актив от четири победи за първенство срещу Левски, и две равенства за Купата, и голова разлика 8:1.

Левски записа поредната срамна страница на този сезон, който ще се старае да забрави някакси, въпреки че чества 100 години от създаването на клуба. Освен пораженията от ЦСКА, "сините" записаха и анти-рекорд с 12 загуби този сезон - нечуван "актив" в историята на тима.

Първото полувреме на стадион "Васил Левски" бе по-равностойното, и по-интересното, но ЦСКА доминираше след почивката, и без изненада стигна до заслужена победа.

В първият четвърт час от двубоя, двата състава показаха доста офанзивно настроение, и не се задържаха продължително в центъра на терена. Първите пет минути бяха за Левски, но след това ЦСКА изравни играта, и бъзо създаде няколко ситуации пред Горан Блажевич.

Омар Косоко бе особено деен  в състава на "червените", докато Ларсен Туре, Орлин Старокин и Пламен Крумов тормозеха отбраната на ЦСКА, и изкараха два жълти картона набързо за съперникови футболисти в средата на първото полувреме.

Идеите на ЦСКА бяха малко по-интересни и разнообразни, докато Левски разчиташе предимно на пробивите по левия фланг.

ЦСКА заби последния пирон в "синия" ковчег

източник: Георги Димитров, Gong.bg

В минутите след 30-та двата отбора си размениха по една отлична ситуация - Косоко стреля с глава след центриране на Гъргоров, в ръцете на Блажевич. Крумов бе още по-блиизо до гола, като в 34-та минута нацели основата на страничната греда на Райс Мболи.

Без особени изненади до края  на полувремето, двата отбора буквално го дочакаха, за да се приберат в съблекалните. ЦСКА имаше повече точни удари, но Левски изглеждаше малко по-добре, отколкото в последните някоко дербита.

Въпреки това, двете нули продължават да тормозят участниците във вечното дерби, и попаденията са изключителна рядкост. Левски дори не е отбелязвал на големия си враг през настоящия сезон в А група.

ЦСКА заби последния пирон в "синия" ковчег

източник: Георги Димитров, Gong.bg

ЦСКА започна по-целеустремено след почивката, осъществи няколко атаки, и не му трябваше много време, за да намери пробойна в защитата на Левски.

Полувремето започна и с грозен инцидент, след като предмет, хвърлен от агитката на ЦСКА удари фоторепортер, изпълняващ своите задъжения.

В 58-та минута добрата игра на Косоко се увенча и с попадение. Гъргоров намери Ивайло Чочев в наказателното поле, отляво до страничната му линия, Чмовш го изпусна, Чочев подаде на оставения тотално сам Омар Косоко, и той от десетина метра нямаше как да сгреши.

Вместо да се хвърли да търси изравняване, Левски започна да играе още по-слабо, и напълно загуби концентрация и строй  в схемата. В отделни моменти, ЦСКА дори бе натикал "сините" в тяхната половина. Смените на Елин Топузаков - Цецо Генков и Ради Цонев - почти не оказаха влияние върху представянето на тима, поне в първите минути от влизането си.

Цонев обаче се оказа златна смяна в 82-та минута, когато именно той бе на точното място, и след като Цветан Генков му свали на гърди на границата на пеналта, младокът стреля между куп играчи, и топката влезе, за 1:1.

Това, макар и недостатъчно на Левски за успех, ще си остане в историята, като единственият "син" гол във вечното дерби за сезон 2013-14.

ЦСКА заби последния пирон в "синия" ковчег

източник: Георги Димитров, Gong.bg

Радостта на Левски от попадението трая точно три минути, преди поредната ужасяваща грешка в защита да даде нов шанс за ЦСКА. Дъстли Мюлдер не успя да запази равновесие в пеналта, падна, и предостави на Иван Стоянов топката, за да може той спокойно да стреля във вратата за 1:2.

Безидейната "синя" игра позволи на ЦСКА да довърши Левски в последната минута от добавеното време. Мартин Петров напредна по левия фланг, надбяга защитата, и намери Иван Маркович, който естествено бе непокрит в наказателното поле, и стреля мощно за крайното 3:1 в полза на "армейците".

Докато "червената" радост бе съвсем заслужена, феновете на Левски първо си изразиха яда срещу част от ръководителите на тима в ложата, след второто попадение, а след третото, и края на мача, поискаха обяснение и от играчите и треньорския щаб.