Левски взе последното дерби за сезона и първа победа над Лукойл, с 97:93 в Правец и продължава да таи надежди за второто място в НБЛ. За Академик, сигурен първенец в редовния сезон, срещата бе без значение.

Двата състава изиграха емоционален и завързан мач, а Брандън Хийт за първи път излезе срещу бившия си тим, и макар да му липсваше обичайнато самодоволно отношение, нямаше притеснения и се чувстваше като у дома си на паркета в Спортния комплекс в Правец.

Въпреки това, Хийт бе повече от впечатляващ и завърши с 35 точки и осем асистенции.

Страхотен Хийт донесе първа победа на Левски над Лукойл за сезона

източник: Радослав Делийчев, LAP.bg

Левски започна доста по-силно мача, докато домакините изглеждаха отпуснати и не особено контцентрирани. "Сините " бързо поведоха с 9 точки, още преди да е изминала първата половина на частта.

Смените в състава на Академик не закъсняха, и разликата се стопи. В края на първата четвърт, след дълго отсъствие, в игра за Лукойл се появи и Чавдар Костов, който ден по-рано отпразнува своя рожден ден.

Левски реагира бързо, и насити подкошието в защита, а "студентите" атакуваха предимно оттам, след като пропуснаха първите си далечни шутове.

Само за първата част, Хийт вече имаше 10 точки.

В самото начало на втората четвърт, Левски се развихри и поведе с 13, и през почти цялата част задържа двуцифрена преднина. На почивката гостите се оттеглиха при 52:45, след като Лукойл се съвзе малко в края на полувремето. Хийт и Джумейн Джоунс бяха отбелязали почти половината точки за отбора, докато силни изяви за Лукойл преди почивката имаше Александър Янев.

Именно от Янев тръгна и обратът през второто полувреме, е четири минути след почивката Лукойл изравни, а след това и поведе с осем точки. Марко Килингсуърт и Тони Уийдън се разиграха за домакините, и заедно с Аврамов и Янев наклониха везните в полза на Академик.

В последната четвърт двата отбора влязоха с малка преднина за Лукойл, но всичко интересно предстоеше тепърва.

След размяна на водачеството, последните 4 минути дойдоха при пълно равенство -81:81- откъдето Левски избухна със серия от 7-0, и поведе с 88:81.

Нещата вече изглеждаха добре за "сините" и те се нуждаеха само от спокойствие, за да поддържат аванса до края. Естествено, това не се оказа много лесно за Левски, и 28 секунди преди края, гостите подариха последна атака на Лукойл, за изравняване - при 90:93.

Страхотен Хийт донесе първа победа на Левски над Лукойл за сезона

източник: Радослав Делийчев, LAP.bg

Килингсуърт вкара два наказателни удара, а останаха още 21 секунди, но бърз фаул от другата страна прати Хийт на линията за две точки за Левски. Той не сгреши, а в ответното нападение за Лукойл, Крис Дън отбеляза само веднъж. Христо Захариев взе борбата и бързо срещу него бе извършено ново нарушение, а той от фаула направи 97:93.

22 точки към тези на Хийт добави Джумейн Джоунс, плюс 12 борби. Килингсуърт и Янев завършиха с по 18 точки за Лукойл, а Аврамов и Уийдън добавиха по 16.