Българският национал Валери Божинов ще е новият нападател на Левски. Футболистът, който мина през клубове като Ювентус и Манчестър Сити трябва да подпише своя договор със „сините“ в събота, а преди това ще мине медицинските тестове.

Ако всичко се развие по план Валери Божинов ще замине с Левски за Кипър, където „сините“ ще проведат втората част от своята зимна подготовка.

Сделката не стана лесно, тъй като в последния момент се появи опция от Италия за тарана. Там нещата не се получиха, но Божинов трябваше да изчака до затварянето на трансферния прозорец на Апенините. Христо Йовов търпеливо изчака окончателния отговор на Валери. Заветното „да“ се случи минути след полунощ.

С основна роля за привличането на именития нападател е спортният директор Христо Йовов. Бижутера преговаря с Божинов в последните седмици. Договорът на Божинов ще е до лятото, когато двете страни отново ще разговарят. По принцип желанието на футболиста бе да играе в чужбина, но не среща подходяща оферта. Той отказа варианти да играе в Азия.

27-годишният нападател има доста пъстра кариера. Тя започва, когато той беше едва на 15 години и проби в Серия А с екипа на Лече. За този тим Божинов изигра 65 мача и вкара 16 гола. Последва многомилионен трансфер във Фиорентина през зимата на 2005 година. За клуба от Флоренция нападателят записа 36 мача с 8 попадения в Серия А.

Сезон 2006 – 2007 Божинов прекара в колоса Ювентус, който тогава бе пратен в Серия Б. Там новият нападател на Левски се състезаваше рамо до рамо с легенди като Дел Пиеро, Буфон, Недвед и Трезеге. За Старата госпожа Валери изигра 18 мача в първенството и вкара 5 гола.

Последва нова смяна на отбора, а този път и на шампионата. Божинов замина за Англия, където подписа с Манчестър Сити. Ериксон веднага започна да го пуска като титуляр, но в третия мач Валери скъса връзки на коляното. Срещата бе дерби с Юнайтед, а след това българинът отсъства дълго от терена. Малко след завръщането си Божинов получи друга тежка травма – скъса ахилес.

Валери Божинов се завърна в Италия, където направи доста добър сезон в Парма. Там отбеляза важни голове и помогна на отбора да се укрепи в Серия А. След втория му сезон в този клуб последва нов трансфер в Спортинг Лисабон. Отново за много пари... Божинов се забърка в скандал, заради една дузпа, която изпълни без позволение на треньора и се наложи отново да се върне в Калчото. Там носи екипите на Лече, Верона и Виченца.

В събота се очаква Божинов да подпише за първи път с български клуб. Преди време Левски отново беше близо до нападателя, но тогава той замина за любимата си Италия.

Сега Божинов ще е част от юбилейната селекция на „сините“, които през май месец стават на 100 години.

Желанието на тарана е да се завърне в националния отбор. Той игра за България на Евро 2004, когато за последно се представихме на подобен форум. За родината ни Божинов има 42 и 6 гола.