Ръководството на Левски излезе с официална декларация, в която те искат да се проведе конгрес на БФС през януари.

Ето и целият текст:

Ръководството на „ПФК Левски"АД изразява възмущението си от опита българският футболен шампионат да бъде решен с нефутболни средства. На срещата с отбора на Литекс бяхме лишени, във възлов за титлата мач, от победа чрез преднамерено и тенденциозно съдийство в услуга на клуба, чийто собственик е фактор в ръководството на БФС. През 95-годишната история на нашия клуб са преживявани много репресии - като се започне от преименувания и насилствено отнемане на футболисти до разформироването му. Такава подигравка и гавра с нашите футболисти и милионите ни привърженици пред очите на цяла България обаче не е имало. Винаги сме били самокритични към слабостите, които сме имали и кризите, в които сме изпаднали, спохождащи дори европейски грандове. В случая, обаче нашият отбор бе по-добрият на терена и точките му бяха отнети от подставения съдия.

С оглед на изложеното, ПФК Левски АД заявява, че никога няма да допусне на своя стадион лицата Николай Йорданов и Димо Момиров. Настояваме ИК на БФС да ги отстрани завинаги от футболния живот на страната, защото случилото се не е съдийска грешка, а умишлено ощетяване на отбора ни.

Категорично настояваме и призоваваме цялата футболна общественост да изисква свикването на извънреден конгрес на БФС. Изпращаме една тъжна година за българския футбол. Представянето на националния отбор и младежките гарнитури са ясна индикация, че сме обречени за дълги години на отсъствие от големите футболни форуми. Вътрешният шампионат, който се администрира от БФС, е опорочен и предрешен. Извънредният конгрес трябва да бъде не просто избор на ново ръководство, а широка дискусия с участие на държавата. Ще се решат ли въпросите със собствеността на спортните бази, с финансовите облекчения за най-популярната игра, формата на българския шампионат, работата с подрастващите и, разбира се, футболното съдийство. Нова форма трябва да има и съставът на изпълкома. Не може в него да присъстват собственици на някои клубове, а да отсъстват тези на софийски грандове, в което не само не съществува логика, но е и предпоставка за тенденциозността при протичане на шампионата.

ПФК ЛевскиАД има самочувствието да предяви подобно искане, тъй като в последните години е най-големият спортен инвеститор в България. Базата, която изградихме е видима и ни дава самочувствието да повдигнем дискусия за тежката криза, в която родният футбол изпадна. Тя е толкова тежка и явна, че решаването ѝ не търпи отлагане. Считаме, че футболната пауза през януари 2010 е удобен момент за провеждане на най-висшия форум на родния футбол.

УС на ПФК Левски

26.11.2009г.