Левски ще има шанс да спечели първи трофей от 2009 година насам, след като с късна драма отстрани Лудогорец в полуфиналите за Купата на България. Антонио Аниете със сигурност влезе още повече в сърцата на „сините“ фенове, след като посече шампионите с изумителен гол в продължението за крайния успех с 1:0.

Нулевото равенство в първата среща обещаваше много здрав сблъсък на „Георги Аспарухов“, какъвто се и случи. Съперниците предложиха много силен футбол и постоянни атаки, като шампионите удариха две греди, а гол на Марселиньо в края не беше зачетен.

Първото полувреме беше изключително атрактивно и премина през няколко периода, в които единият или другият тим имаше надмощие. Началните минути определено бяха за Левски, който в 10-ата минута организира скоростна контраатака, след като отне топката в половината си. Аниете получи от Абди отляво, финтира Барт и стреля от около 15-16 метра към билизкия ъгъл. Владислав Стоянов с хубав плонж отби топката встрани.

Високата преса на „сините“ работеше отлично в този отрязък и заради нея действията почти постоянно се водеха в половината на шампионите. В 22-ата минута като по чудо „сините“ не се възползваха от по традиция не много успешната игра на Лудогорец при статичните положения. Ъглов удар отляво по атаката доведе до грандиозно меле пред вратата на Владо Стоянов, в което няколко играча пробваха да стигнат до топката. Валери Домовчийски се оказа най-съобразителен с позиционирането си, ала от 4-5 метра прати топката нескопосано в аут.

Дойде време и Лудогорец да покаже какво може. Пет минути след разбъркването Марселиньо показа изящна техника отляво, където без проблем размина Борислав Стойчев. Бразилецът тръгна по аутлинията и нанесе отсечен удар към близкия долен ъгъл. Боян Йоргачевим изглежда не очакваше това и топката срещна гредата, след което прелетя зад гърба на падналия страж. В 30-ата минута последва нов пропуск за разградчани. Кишада много наивно бе оставен да получи в зоната между Прохазка и Стойчев. Той достигна кълбото пред остър ъгъл, а заради позицията си спрямо топката не можа да стреля много силно и Йоргачевич улови.

В 33-ата шампионите определено изтърваха най-добрият си шанс преди почивката, дошъл след груба грешка на Белаид. Бранителят много непохватно загуби под натиска на Абало, който веднага с успореден пас потърси Кишада. Йоргачевич принуди бразилеца да го финтира, заради което кълбото избяга до аутлинията. Нападателят прецени, че с двама защитници на голлинията няма как да вкара и върна леко назад за Мисиджан, който от 6-7 метра шутира над гредата.

В 38-ата минута отново стражът на „сините“ бе в центъра на събитията, като първо Марселиньо го тества с диагонален шут от границата на пеналта. Сърбинът трябваше да се изправя бързо след плонжа, за да парира и добавката на Кишада.

Минутка преди края на първата част Краев получи невероятен шанс да се разпише, но не успя. Бедоя изненада противника с извеждащ пас за Аниете по лявото крило, там испанецът нахлу в наказателното поле и залъга Кайсара, за да даде пас по тревата за налитащия от втора линия талант на „сините“. Краев стреля веднага, а шутът му облиза външната страна на мрежата.

След паузата отново нямаше и помен от предпазлива игра. В 52-ата минута Левски получи фаул пред ъгъла на наказателното поле, а Абди реши да стреля. Стената от играчите на разградчани се пропука много лошо и пропусна топката, а Владо Стоянов хубаво се накара на колегите си, след като отрази.

Две минути по-късно нелепа намеса в отбрана на Ангуло за малко да доведе до гол в мрежата на „орлите“. Колумбиецът трябваше да се справя с балонен пас в пеналта към Аниете и на пръв поглед държеше нещата под контрол. Вместо да върне към вратаря с глава, той насочи топката към връхлитащия Домовчийски, чийто шут беше блокиран. Последва и недостатъчна силна добавка на Аниете, която Стоянов спаси.

В 60-ата минута пък за втори път топката нацели гредата зад Йоргачевич. Ангуло центрира от корнер по левия фланг, а Белаид отклони кълбото в близката греда. Впоследствие и Анисе получи шанс да обстрелва, но изстрелът му бе спрян на метри пред голлинията.

В 68-ата минута Левски имаше късмет, че не инкасира гол след чудесен рейд на Марселиньо. Бразилецът с лекота мина покрай Веско Минев и Белаид, влезе в наказателното поле и отново пое по аутлинията. Този път той опита пас във вратарското поле, който бе пресечен от Прохазка.

Осем минути преди края на редовното време Марселиньо съумя да прати кълбото във вратата на Йоргачевич, но попадението беше отменено за доста спорен фаул на южноамериканеца срещу Бедоя. Съдията сметна, че той си е помогнал с ръце в борбата с Бедоя за високата топка, която Мишо Александров прати в наказателното поле.

Инфарктната развръзка настъпи в първата минута от добавеното време след колективна грешка на гостите. Играчите на Лудогорец позволиха на Прохазка от тъч да намери Антонио Аниете в наказателното поле, испанецът си спря топката, обърна се и с рядко виждан шут в далечния ъгъл не остави никакъв шанс на Владо Стоянов.

Така „сините“ ще могат да отбележат 101-ата си годишнина с трофей, но за целта трябва да надиграят Черно море в сблъсъка за трофея на 28 май.

ЛЕВСКИ – ЛУДОГОРЕЦ 1:0 (0:0 в първия мач)

Левски (4-2-3-1): Боян Йоргачевич – Роман Прохазка, Аймен Белаид, Борислав Стойчев, Веселин Минев – Владимир Гаджев /к/, Мигел Бедоя – Божидар Краев (64' - Борислав Цонев), Антонио Аниете, Либан Абди – Валери Домочвийски

Старши треньор: Стойчо Стоев

Лудогорец (4-2-3-1): Владислав Стоянов – Жуниор Кайсара, Александър Барт, Козмин Моци, Браян Ангуло – Светослав Дяков /к/, Абел Анисе – Даниел Абало (59' - Михаил Александров), Марселиньо, Върджил Мисиджан – Жуниор Кишада (71' - Роман Безяк)

Старши треньор: Георги Дерменджиев

Стадион: „Георги Аспарухов“

Главен съдия: Ивайло Стоянов