Пламен Илиев се контузи, Михаил Иванов напусна Левски, а Александър Любенов е ангажиран с юношеския национален отбор в Унгария. Има ли вратарска криза на „Герена“ преди старта на сезона? Основно с този въпрос потърсихме Валентин Захариев, който в момента е треньор в школата на клуба. Той тренираше вратарите на Левски, когато клубът направи паметен пробив в Европа. Специалистът работеше и в Славия, когато там пазеше Райс М'Боли. Захариев познава качествата и на най-новия вратар в Левски – Стефано Кунчев, защото двамата работиха при „белите“. 

„В Левски никога не би трябвало да има проблеми с вратарския пост, защото смятам, че винаги се е работила стратегически много добре. В миналото също сме имали трудни моменти. Спомням си как Георги Петков беше контузен, а срещу Оксер пазеше Ники Михайлов. Тогава младият Михайлов се справи отлично, въпреки че паднахме с 1:2. Така започна приказката, която завърши с четвъртфинал за Левски в УЕФА. По-късно и Божидар Митрев влезе млад и неопитен. Пази мачове с Вердер Бремен и Челси, а след това ни помогна и за последната ни шампионска титла. Тогава пази силно срещу ЦСКА, а в седем мача допусна само един гол“, отбеляза специалистът. 

„Мога да разкрия, че Стефано Кунчев беше наблюдаван от хората на Левски още от малък. Първо го гледаха Васил Методиев – Шпайдела и Георги Цветков – Цупето. След това изявите му проследиха Руслан Михайлов, Шаламанов и Николай Митов. Аз го гледах в четири срещи. Два мача със Славия и срещи с Видима от Севлиево. В неговите качества бях убеден още тогава. Той има качества, които трябва да доразвие. Не говорим дали е голям вратар, или не е такъв. Тогава Левски не го взе, а през 2010 работех в Славия, знаех че ще бъде продаден Райс М'Боли. Търсех вратар със същите качества. Той има подобен стил и начин на игра, а има и почти същите физически качества. Отборът беше свикнал да играе по един начин, заради това трябваше такъв тип вратар. Веднага почнах да го налагам, макар че допускаше и грешки. Личеше си, че върви нагоре. Нещата се стекоха лошо за него, защото президентът на Славия искаше отборът да постигне нещо в годината на юбилея на Славия. Заложи се на по-опитни футболисти, което беше логично. Беше привлечен Георги Петков, който не е просто добър вратар, а институция в Славия. Няма вратар, който да го измести в този отбор. В Славия Георги Петков е като Господ.“, разказа още Валентит Захариев. 

„Неволята дойде малко по-рано при Кунчев. Може би му трябваха два-три месеца, за да влезе в по-добра форма. В последните две години има 17 мача. Девет в Локомотив Пловдив, пет в Славия и три в Черноморец. Колкото и добре да тренира и да се влага, просто няма кой да го види, когато не играе мачове. С оглед контузията на Пламен Илиев ситуацията става друга. Пожелавам на Пламен бързо да се оправи и да има едно достойна конкуренция, защото точно тя прави вратарите по-добри“, добави един от най-изявените треньори на вратари в България. 

Стефано Кунчев

източник: Личен архив

„Всеки вратар е различен. Ако кажа, че Стефано прилича на Райс, на феновете няма да им бъде много приятно. Затова ще го сравня с Димитър Иванков“, отсече Вальо Захариев пред Гонг. 

„най-силните мачове на Кунчев са срещу ЦСКА. Като негов треньор в Славия един път ги победихме с 1:0 на стадиона в Овча Купел. Тогава един негов дълъг пас бе сбъркан от Акуаро и Дани Пеев вкара от 30 метра с красив удар. След това ги победихме на „Армията“ с 2:1. Зику му вкара гол от пет-шест метра. В този двубой пази много силно, но накрая капитулира пред Зику. Има една загуба на стадион „Васил Левски“ от тях, но направи страхотен мач, когато беше преотстъпен в Локомотив Пловдив. Завършиха 0:0 в Сливен, а той бе играч на мача“, завърши по темата Валентин Захариев. 

Валентин Захариев не крие, че е доволен от своята съвместна работа с вратари като Георги Петков, Райс М'Боли, Николай Михайлов, Божидар Митрев и Стефано Кунчев. Специалистът се радва на техните успехи, дори когато пътищата им се разминават на професионално равнище. 

Той коментира и ситуацията от Световното първенство, когато Ван Гаал пусна в игра преди дузпите Тим Крул, който реши мача с Коста Рика. „Много добре съм запознат с холандската вратарска школа. Тя е една от най-добрите. Треньорът на вратарите, който работи с Ван Гаал и в националния отбор ни чете лекции в НСА. Той се казва Франс Хук и е работил с Ван Гаал в Барселона, Аякс и Байерн Мюнхен. Човекът ни е преподавал часове, водил ни е тренировки. Сигурен съм, че той е бил убеден в този ход. Екипът е бил сигурен, че този план ще е успешен и ще доведе до желания резултат, както се и случи“, завърши треньорът на вратарите в школата на Левски.