Левски и Литекс изиграха много силен мач, в който обаче не успяха да излъчат победител. Те приключиха 2:2 на "Герена", но здравата битка между тях беше опорочена от неадекватните отсъждания на рефера Таско Тасков и помощниците му. 

Бригадата проспа чиста дузпа за "сините", чист гол за "оранжевите", а накрая спести на два пъти червен картон на Петрус Бумал от състава на гостите. Така двубоят можеше да се развие по съвсем различен начин, като и двата тима могат да се чувстват сериозно ощетени. 

Пълен репортаж от мача може да намерите ТУК!

Иначе Божидар Краев откри в началото, но преди почивката Рафа Перес изравни. Ловчанлии направиха пълен обрат малко след почивката, но от нищото Роман Прохазка изравни малко след това. Капитанът на домакините Веселин Минев пък беше изгонен за глупаво нарушение в половината на противника и остави тима си с човек по-малко четвърт час.  

В края и Кристиян Малинов беше изгонен от състава на Литекс. А за да оправдаят заряда на истинско дерби, играчите на двата тима се сдърпаха на почивката, но до по-сериозни инциденти не се стигна.

Типично за битките между тях, двата тима се захапаха още след първия съдийски сигнал. Данило Асприля имаше първия шанс за Литекс в мача, но ударът му беше избит от вратаря Боян Йоргачевич. 

Още в петата минута резултатът вече беше открит. Домакините бяха в екстаз, след като Божидар Краев отбеляза за 1:0. Борислав Цонев изведе перфектно юношата зад защитата на "оранжевите", той стреля, но в тялото на Винисиус. Топката се върна у него и при добавката нямаше как да сбърка, бележейки първия гол. 

След това положение двата отбора се захапаха още по-здраво. Левскарите пробваха да застрашат противниковата врата след удари на Мигел Бедоя и Денис Махмудов, но без успех. Асприля на два пъти пък не можа да се разпише от изгодни ситуации. 

След 34-та минута мачът стана изключително двуостър. Точно тогава Винисиус направи фрапантна грешка при изнасяне на топката и тя попадна у Мигел Бедоя. Испанецът можеше да стреля необезпокоявано, но изстрелът му срещна рамото на вратаря и излезе в корнер. 

Още в следващата атака "сините" претендираха за дузпа. Боби Цонев стреля и топката рикошира в играч на гостите. Левскарите скочиха и искаха дузпа, но реферът Таско Тасков си замълча. Повторенията обаче показаха, че съдията се е провалил и има 100-процентова дузпа. 

Веднага след това те пропуснаха още веднъж и могат да се сърдят само на себе си, че не поведоха с два гола. Георги Костадинов беше изведен сам срещу Винисиус, но и неговият удар срещна тялото на вратаря и статуквото се запази. 

Лудата размяна на положения продължи веднага. Още в ответната атака ловчанлии можеха да изравнят и на практика вкараха топката, но попадението им не беше видяно от съдиите. Асприля изстреля един снаряд, който срещна горната греда и падна зад голлинията. Съдиите обаче не реагираха и не зачетоха попадението. 

Натискът на "оранжевите" ставаше все по-масиран и по-масиран и те логично стигнаха до изравняване след няколко фрапантни пропуска. В 41-та минута поредното недоразумение в много слабо представилата се преди почивката "синя" защита беше наказано. 

Тогава Арсенио Нунеш беше оставен изцяло непокрит на левия фланг и пусна прострелно една топка успоредно на голлинията и връхлитащият и неопазен Рафа Перес прониза Йоргачевич за 1:1. 

при този резултат дойде и почивката, въпреки че Литекс имаше шансове и да поведе. В крайна сметка двата тима се оттеглиха да почиват, а веднага след последния съдийски сигнал играчите се счепкаха, но Таско Тасков поне в тази ситуация извади картони, но само жълти, а изгони кондиционния треньор на Литекс. 

След нея двата тима пак се хвърлиха в бурни атаки, но в началото на частта положенията не бяха толкова чисти. Ловчанлии бяха по-свежи и по-опасни и след няколко слаби отигравания на защитата на домакините те все пак поведоха. 

В 52-та минута Арсенио Нунеш напредна необезпокоявано в половината на "сините", стигна почти до границата на наказателното поле и стреля силно по земя. Йоргачевич не се намеси и топката се оплете в мрежата му - 2:1. 

Гостите играеха много по-добре и не се виждаше как Левски може да изравни. И тогава от нищото резултатът стана 2:2. Роман Прохазка получи топката пред наказателното поле и от ждроб я насочи наспасяемо в мрежата на Винисиус. Това беше невероятно попадение, с което резултатът за втори път беше изравнен. 

Двата тима продължиха здравата битка, но чистите положения намаляха. И тъкмо, когато можеше да се каже, че "сините" поизравниха играта, капитанът им Веселин Минев направи чутовна глупост и беше изгонен. 

В 71-та минута той получи втори жълт картон за глупаво нарушение в половината на "оранжевите", при положение, че вече имаше един жълт картон, и остави тима си с десетима души на терена във финалните тежки минути от този мач. 

Само пет минути след това Таско Тасков окончателно показа, че е неадекватен в този мач. Петрус Бумал от състава на Литекс задържа за фланелката Мигел Бедоя - нарисуван жълт картон. Играчът на Литекс обаче имаше вече един, а реферът се направи на разсеян и не му показа втори. Изгонването беше задължително, но явно съдията се изплаши да го стори. 

След тази ситуация оборотите видимо паднаха, а и двата отбора явно бяха уморени. Те се дебнеха на контри до края и ако може по този начин да изтръгнат победата в този изключително завързан мач. 

Такива шансове обаче нямаше, като все пак ловчанлии бяха по-близо до гола, но така и не го вкараха. В последните минути обаче остана време Тасков да се прояви отново по неадекватен начин. Той пак спести червен картон на Бумал за брутално нарушение, а после изгони съотборника му Кристиян Малинов за реплика на ситуацията. 

В крайна сметка мачът приключи при резултат 2:2 и двата тима си поделиха по точка, оставяйки смесени чувства у почитателите си, а реферите тотално се провалиха. 

Левски: Боян Йоргачевич, Веселин Минев, Георги Костадинов, Деян Иванов, Максимилиан Карнер, Джереми Де Ноойер, Мигел Бедоя, Роман Прохазка, Божидар Краев, Борислав Цонев, Денис Махмудов;

Резерви: Александър Любенов, Мики Орачев, Аймен Белаид, Георги Янев, Радослав Цонев, Илия Димитров;

Литекс: Винисиус Баривиейра, Иван Горанов, Рафаел Перес, Пламен Гълъбов, Страхил Попов, Хенри Делгадо, Петрос Бумал, Арсенио Нунеш, Кристиан Малинов, Данило Асприля, Бьорн Маарс Йонсен;

Резерви: Александър Конов, Антон Недялков, Илия Мунин, Никола Колев, Красимир Станоев, Александър Георгиев, Милчо Ангелов.