Отборът на Левски постигна изразителна победа с 3:0 над шампиона на Азербайджан ФК Карабах по време на подготвителния си лагер в Турция. След равенството 1:1 срещу Ворскла Полтава в първия двубой, днес „сините“ се наложиха безпроблемно след голове на Валери Домовчийски (2) и Антонио Аниете.

Двубоят ще се запомни още и с четирите дузпи свирени от главния рефер – по две и за двата тима. 11-метровите удари на „сините“ обаче попаднаха в целта, докато тези на Карабах бяха спасени от Пламен Илиев и Йоргачевич.

Левски започна с Пламен Илиев на вратата. В защита играха от дясно на ляво Прохазка, Стойчев, Нину и Александър Александров. Последният се подвизаваше на непривична позиция, тъй като Минев и Мики Орачев са травми. Пред отбраната Стойчо Стоев постави Стефан Велев, Мигел Бедоя и Антонио Аниете. По фланговете специалистът заложи на Краев и Педро, а Домовчийски води атаката. Последният изведе „сините“ и с капитанската лента срещу Карабах.

Азерите са лидер в местното първенство и актуален шампион на своята страна.

Двубоят започна по много интересен начин. Още в 4-ата минута тимът на Карабах получи правото да изпълни дузпа, след като Сашо Александорв игра с ръка в наказателното поле. Стражът на „сините“ Пламен Илиев обаче спаси.

Само три минути по-късно реферът на двубоя отсъди нов 11-метров наказателен удар, но този път в полза на българския отбор. С изпълнението се нагърби Валери Домовчийски, който не срещна трудности да се разпише, пращайки топката в противоположния ъгъл на вратаря.

След като поведе в резултата, отборът на Стойчо Стоев започна да играе още по-добре и набързо създаде няколко добри положения пред противниковата врата. В 18-ата минута, младата надежда на „сините“ Божидар Краев бе много близо до увеличаване на резултата, но ударът му от близко разстояние срещна левия страничен стълб.

Малко по-късно, капитанът на Левски Валери Домовчийски също пробва късмета си, но далечният му шут попадна право в ръцете на вратаря. В 26-ата минута Пламен Илиев също трябваше да се намесва след удар на Намик Елесгеров. Стражът на „сините“ обаче изби с вещина и предотврати изравняване на резултата.

Постепенно азерите поизравниха играта, а в 32-ата минута Борислав Стойчев получи лош удар с лакът в носа и се наложи да му бъде оказана лекарска помощ. В крайна сметка бранителят успя да продължи мача.

Втората част започна с гол за „сините“ от съблекалнята. Още при първата си атака за второто полувреме Валери Домовчийски се възползва от неразбирателство между защитник на Карабах и вратаря, измъкна топката и на празна врата и направи 2:0! В 50-ата минута бе свирена трета дузпа в мача, и втора в полза на Левски. Този път зад топката застана Антонио Аниете, който също не сгреши – 3:0!

Двадесет минути преди края главния рефер на срещата отсъди поредната дузпа, този път за Карабах. Решението на съдията обаче бе леко спорно, тъй като Прохазка игра с ръка, но действията му бяха извън наказателното поле. В крайна сметка Йоргачевич хвана ъгъла и успя да избие удара на Диас. През първото полувреме дузпа спаси и Пламен Илиев.

Ето и стартовите състави на двата отбора:

Левски: Илиев (Йоргачевич), Александров (Галин Ташев), Стойчев, Нину (Димов), Прохазка, Велев, Бедоя, Аниете (Боби Цонев), Педро (Амари), Божидар Краев (Мисяк), Домовчийски (Димитров)

Карабах: Шехич, Кара Карайев, Медведев, Муарем, Садигов, Надиров, Алмейда, Аколи, Корк, Хюсеинов, Елесгеров.

ЛЕВСКИ - КАРАБАХ 3:0

1:0 Домовчийски (д) 7', 2:0 Домовчийски 46', 3:0 Аниете (д) 50'

 

Ето и по-интересните моменти от мача в хронологичен ред:

17:30 Начало на мача

1 мин: Мачът започна с атака пред вратата на Левски, но Пламен Илиев отрази опасен удар.

4 мин: Пламен Илиев спаси дузпа. Реферът отсъди нарушението за игра с ръка на Александров. Зад топката застана Ричард Алмейда, но Илиев плонжира в долния ляв ъгъл и спаси.

7 мин: 1:0 за Левски! Валери Домовчийски изведе "сините" с гол от дузпа. Нарушението бе спечелено от Антонио Аниете, който бе подкосен в наказателното поле на Карабах.

14 мин: Фаул в полза на Левски. Бедоя центрира от ляво по атаката, топката бе отправена слабо към вратата от футболист на Левски, но вратарят се справи без затруднения.

18 мин: Левски пропусна прекрасна възможност за втори гол в мрежата на Карабах. Божидар Краев овладя топката на метър в наказателното поле. Той стреля силно, но топката се отби в лявата греда.

20 мин: Надиров стреля извън наказателно поле, но ударът му е слаб и Пламен Илиев хвана без проблеми.

21 мин: Нов чудесен шанс пред Левски. Капитанът Домовчийски получи топката на около 16 метра от вратата. Нападателят стреля по тревата, но в ръцете на Ибрахим Шехич.

25 мин: Находчив пас на Луис Педро изведе Домовчийски в добра позиция, но той се забави и топката му беше избита от бранител на Карабах.

26 мин: Пламен Илиев направи ново добро спасяване. Нападателят на Карабах Намик Елесгеров стреля силно, но в вратарят на Левски изби топката.

32 мин: Лош удар с лакът в носа получи Борислав Стойчев. Извършителят на нарушението Надиров получи жълт картон от съдията. Малко по-рано жълт картон видя и Луис Педро, който извърши едно тактическо нарушение в половината на азерите.

Пострадалият Борислав Стоичев има нужда от лекарска помощ, след като получи удар в носа, но играчът на "сините" ще продължи двубоя. 

35 мин: Луис Педро проби по лявото крило и влезе в наказателното поле, но пасът му бе пресечен от вратаря Шехич.

Натиск за Карабах в последните минути на първата част. Съперникът на Левски атакува основно през Сашо Александров, който играе като ляв бек, а тази позиция му е неприсъща. Той е на този пост, защото Минев и Орачев са с травми.

44 мин: Грубо нарушение на Александров, който получава жълт картон от рефера.

Край на първата част!

Начало на втората част!

46 мин: 2:0 за Левски! Валери Домовчийски наказа груба грешка на вратаря и един от защитниците на Карабах. Нападателят издебна и взе топката под носовете и на двамата, а след това просто я прати във вратата с лек удар.

50 мин: 3:0 за Левски! Антонио Аниете заби от дузпа в полза на "сините". След чудесна комбинация с участието на Краев и Прохазка, топката стигна до капитана Домовчийски. Той стреля към вратата, но топката се чукна в ръката на защитник. Съдията даде дузпа, а Аниете я превърна в гол с удар в средата на вратата.

53 мин: Голям пропуск на Аниете, който излезе срещу вратаря на Карабах под ъгъл и се опита да го прехвърли. Ударът му излезе покрай вратата.

61 мин: Карабах пробва атака по дясното крило, но центрираната топка беше хваната от вратаря.

69 мин: Четвърта дузпа в мача! Съдията отсъди много спорна дузпа за Карабах, защото Прохазка игра с ръка, но сякаш извън наказателното поле. Реферът отсъди нарушението, а Диас от Карабах стреля в долния ляв ъгъл, но сръбският вратар на Левски спаси. През първата част и Пламен Илиев извади дузпа.

84 мин: Добър пробив и центриране на Прохазка, който изигра силен мач като десен бек, Илия Димитров опита да засече с глава, но извърши нарушение срещу играч на Карабах.

86 мин: Пламен Димов влезе на мястото на Емил Нину.

90 мин: Опасно центриране в наказателното поле на Левски, но Прохазка изчисти в корнер.

Край на мача!