Левски спечели най-старото столично дерби с 2:0. С два гола в последните минути на резервите Роман Прохазка и Антонио Аниете „сините“ покосиха Славия в двубоя от 8-я кръг на А група.

Мачът се игра пред празните трибуни на стадион Георги Аспарухов и пред очите на президента на тима от Овча Купел Венци Стефанов.

Левски бе по-активният състав на терена през всичките 90 минути, а за пореден път Роман Прохазка се превърна в жокера на Георги Иванов, след като словакът отново се появи на терена като резерва в най-напечения момент и оправда по най-безапелационния начин появата си.

Срещата се превърна в своеобразна дебютна сцена както за новото попълнение на Левски Наджиб Амари, така и за наставника на „белите“ Иван Колев. Освен това, Касаи Кристиан също изигра първи официален мач с фланелката на Славия.

На вратата на Левски официално се завърна Пламен Илиев, който в последните месеци лекуваше тежка травма. Стражът счупи крак по време на предсезонната подготовка, а след като пази за „сините“ в контролата с Ботев Враца/2:0/, сега изигра и първия си официален мач за тима от Герена за сезон 2014/15.

Първото полувреме премина в приятен ритъм, като Левски бе отборът, който владееше повече топката, като създаде повече положения. Гостите същевременно играеха по-прибрано и разчитаха повече на контраатаки.

„Сините“ стартираха активно, а в 3-ата минута Луис Педро опита нелоша атака, но топката му бе отнета. 4 минути по-късно силен удар на Манзоро отправи силен удар, но Пламен Илиев отрази. Добавка опита Мичел Бургзорг, но стражът на левскарите се намеси отново с вещина.

Една от най-красивите ситуации в срещата дойде в 12-ата минута, когато Наджиб Амари стреля от около 30 метра, но вратарят на „белите“ Емил Петров отрази.

В 23-ата минута новото попълнение в състава на Георги Иванов отново бе в центъра на събитията. Бившият играч на Черноморец бе изведен сам срещу вратаря, след пас на Мигел Бедоя. Амари стреля, но Петров бе на мястото си. Топката отново стигна до испанеца, който този път комбинира с Валери Домовчийски, но и неговият опит не сполучи.

Минута по-късно Веско Минев напредна от ляво, пусна пас към Домовчийски,а той тръгна между двама бранители на Славия, но се строполи в наказателното поле. В ответната атака Мишел Платини отправи силен удар, който обаче мина в страни от левия стълб на Илиев.

В края на първата част се получи една по-спорна ситуация. Луис Педро комбинира с Мигел Бедоя, който комбинира с Валери Домовичийски, а той игра рамо в рамо с Касаи Кристиан, а след това падна в наказателното поле. Главният арбитър Таско Тасков обаче прецени, че имало фаул в атака на нападателя на домакините, които показаха известно недоумение от арбитърското отсъждане.

Левски започна активно и второто полувреме, а в 49-ата минута „сините“ изпълниха фаул и притесниха значително Емил Петров. Луис Педро разигра късно към Георги Сърмов, който стреля силно по зем към долния десен ъгъл на вратата, а стражът на „белите“ със сетни сили изби в корнер. От него обаче не произлезе нищо.

В 59-ата минута Наджиб Амари застраши с плътния си удар Емел Петров, който плонжира в ляво. Там се намираше Луис Педро, който бе в положение на засада,но въпреки това топката се оплете в краката му. Левски продължи да атакува, като последва силен шут на Георги Сърмов, но право в ръцете на Петров.

В 71-ата минута славистите направиха контраатака. Мичел Бургзорг напредна, а Веско Минев се намеси решително, като покри колегите си.

Минута след това, Луис Педро стреля от ляво, а Емил Петров се намеси лошо. Топката тупна пред него, а Валери Домовчийски ми я отне о пусна пас към Антонио Аниете. Той обаче като че ли не очакваше, топката се удари в крака му, а след това рикошира в главата на стража на Славия.

В опит за намиране на така търсения гол, Георги Иванов замени Мигел Бедоя, а на негово място се появи Роман Прохазка.

Словакът оправда смяната си, като минути след появата си на терена откри резултата. В 85-ата минута Веско Минев подаде от ляво към Луис Педро, който напредна до аутлинията. От там бившият играч на Ботев центрира в наказателното поле, където бе Роман Прохазка, а той с безпощаден удар направи 1:0.

В 3-ата минута на даденото от съдията продължение Антонио Аниете, който също се появи на терена като резерва, получи хубаво извеждащо подаване, и с чудесен прехвърлящ удар оплете за втори път топката в мрежата на Славия за крайното 2:0.

С успеха Левски се изкачи до 6-а позиция с 13 точки, а Славия продължава да е на 11-о място с 5 пункта.

Стартови състави:

Левски: Пламен Илиев, Веселин Минев, Борислав Стойчев, Аймен Белаид, Пламен Крумов, Мигел Бедоя, Владимир Гаджев, Георги Сърмов, Наджиб Амари, Луис Педро, Валери Домовичийски

Старши треньор: Георги Иванов

Славия: Емил Петров, Кире Ристевски, Димитър Везалов, Диего Везалов, Диего Фераресо, Цветомир Панов, Касаи Кристиан, Мичел Бургзорг, Фернандо да Силва, Джереми Манзоро, Мишел Платини, Радослав Василев

Старши треньор: Иван Колев

Стадион: Георги Аспарухов

Главен съдия: Таско Тасков