Левски може да обжалва решението на Спортно-техническата комисия на БФС за отнетите им точки пред Спортния арбитражния съд в Лозана, въпреки отказа на българския футболен съюз за арбитражно споразумение, научи Нова телевизия.

"Ръководството на БФС, въз основа на проведени консултации и представени правни становища, не намира за необходимо подписването на това споразумение", пише в отговора от БФС на запитването от страна на Левски. Писмото до Константин Баждеков е подписано от изпълнителния директор на БФС Борислав Попов.

Предлагаме ви пълния текст на писмото:

Ръководството на БФС, въз основа на проведени консултации и представени правни становища, не намира за необходимо подписването на това споразумение по следните причини:

1. ПФК Левски София с писмена декларация от 26.02.2015, копие от която ви изпращам е приел да спазва „по всяко време правилата, наредбите и решенията на БФС“. Несъмнено това задължение включва спазването на правилата и процедурите, установени в действащата Наредба за първенствата и турнирите на БФС, въз основа на чиито разпоредби е постановено решението на СТК от 22.01.2016г.

2. Правната възможност, ако клубът прецени това за необходимо, за директно обжалване на решение на Спортно-техническата комисия на БФС от 22.01.2016г. пред Спортния арбитражен съд в Лозана, Швейцария, в установения за това срок произтича непосредствено от Устава на ФИФА, поради което не е необходимо допълнително споразумение за това. ПФК Левски София вече е признал юрисдикцията на този арбитражен съд в посочената в т.1 писмена декларация.

3. Предложеният вариант на арбитражно споразумение предвижда отклонение от уредбата на арбитражната процедура, регламентирана в Устава на ФИФА и Кодексът на САС. Това означава, че в случая ПФК Левски София ще се постави в привилегировано положение спрямо останалите футбони клубове – членове на БФС, които биха обжалвали, в бъдеще, пред САС решения, които ги засягат.

4. Предложеният проект за арбитражно споразумение елиминира възможността за оспорване на постановеното арбитражно решение пред Швейцарския върховен съд, което е гаранция за справедлив и законосъобразен арбиражен процес. Оспорването на арбитражно решение на ограничен брой основания пред държавен съд е общо правило и принцип за всички модерни арбитражни законодателства, и изключването на тази гаранция е неприемливо.

5. В заключение следва да се посочи, че с решението на Спортно-техническата комисия при БФС от 22.01.2016г. не се налага дисциплинарна санкция на отбора на ПФК Левски София. Посоченото решение е следствие и в изпълнение на влязло в сила решение на дисциплинарните органи за налагане на дисцплинарна санкция на отбора на ПФК Литекс Ловеч.

източник: Нова телевизия

източник: Нова телевизия


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS