Отборът на ЦСКА записа заслужена победа с 2:0 в 136-ото Вечно дерби в А група срещу Левски.

„Червените“ надделяха над своя съперник с попадения на Антон Карачанаков и Серджиу Буш през второто полувреме. Това е пета поредна победа за ЦСКА над „сините“ футболисти, като и в петте начело на тима е Стойчо Младенов.

С успеха наставникът на „червените“ доказа, че се справя много добре и срещу треньорите-дебютанти на Левски. Стойчо Младенов няма загуба при подобно стечение на обстоятелствата. Нещо повече - от 2002 година „сините“ нямат успех във Вечното дерби, когато начело е бил чужденец-дебютант.

"Армейците" изиграха тактически по-добре срещата, като успяха да се възползват максимално от създадените си положения в срещата от втория кръг на българския шампионат. За сметка на това, „сините“ не съумяха да се организират добре, нито в защита, ни то в атака, за да отбележат гол.

Срещата, като повечето дербита, бе белязана от много единоборства и напрежение, в следствие на което бяха показани два червени картона - на Маркиньос и Луис Педро. Стойчо Младенов също бе изпратен на трибуните през второто полувреме.

ВИДЕО С НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МОМЕНТИ ОТ МАЧА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Старши треньорът на Левски Пепе Мурсия заложи в състава си на Антонио Аниете и Стефано Кунчев, които за първи играха със синята фланелка, при това в дербито срещу ЦСКА. Двамата нямаха официални срещи с екипа на тима до този момент, а испанецът дори не е играл в контроли. Аниете застана зад централния нападател Валери Божинов, а вратарят Стефано Кунчев замени Наумовски под рамката.

От своя страна наставникът на червените Стойчо Младенов върна сърбина Неманя Милисавлевич в състава, след като остана извън терена в първите три мача на отбора. Като титуляри започнаха Серджиу Буш и Антон Карачанаков.

Отборът на Левски взе инициативата в началните минути на двубоя, но така и не успя да застраши опасно вратата, пазена от Якуб Дивиш. Още в 4-та минута Пламен Крумов направи самостоятелен рейд отдясно, последва центриране, но защитата на ЦСКА се справи в пеналта. В 17-та минута Владимир Гаджев отправи застрашителен удар отдалеч, но вратарят на червените улови.

След първоначалния хаос в играта на ЦСКА, тимът се окопити и на свой ред взе инициативата.

В 20-та минута Апостол Попов се опита да изведе хитро Серджиу Буш в наказателното поле на Левски, но Стефано Кунчев спокойно улови топката.

На няколко пъти преди почивката вратарят на сините допускаше глупави грешки, като в единия от тях Кунчев прояви голямо самочувствие при играта с крака, но Антон Карачанаков не успя да се възползва, въпреки че бе наблизо.

В 38-та минута Левски създаде най-опасното положение от началото на мача. Луис Педро се справи с двама защитници, стреля в долния ъгъл на вратата, но Якуб Дивиш прояви много добра реакция и изби с една ръка.

ЦСКА отвърна също с опасно положение. Неманя Милисавлевич изведе по прекрасен начин Антон Карачанаков, нападателят отправи техничен диагонален удар по земя, но покрай вратата на Левски.

„Червените“ успяха да изненадат съперника си веднага след подновяването на играта. В 47-та минута Антон Карачанаков изпълни по прекрасен начин пряк свободен удар, Нападателят стреля в горния десен ъгъл на вратаря Стефано Кунчев, за да вкара топката за 1:0.

Феновете на ЦСКА избухнаха в луда радост и хвърлиха запалени димки на терена, което наложи играта да бъде спряна за около 4-5 минути. Веднага след изпълнението на центъра последва нов невероятен шанс за играчите на Стойчо Младенов. В 52-та минута Серджиу Буш не успя да засече точно от 5 метра при много добро центриране отляво на Антон Карачанаков.

Атакуващата двойка играчи обаче се реваншира малко по-късно. В 56-та минута грешка в защитата на сините позволи на Антон Карачанаков да центрира отляво, Серджиу Буш засече с глава топката, тя тупна пред вратата на Левски и влезе в мрежата.

В 64-та минута Маркиньос получи втори жълт картон и остави своите с човек по-малко. В същото време спонтанната реакция на Стойчо Младенов, който разкритикува действията на съдията, доведоха и до неговото изгонване на трибуните.

Отборът на Левски бе с човек повече до 84-та минута, когато Луис Педро също получи втори жълт картон. В това време обаче сините така и не успяха да организират играта си, за да застрашат вратата на „червените“.

Въпреки лошото представяне на ЦСКА в Европа, на родна земя тимът показа, че ще се опита да бъде фактор. В същото време в Левски ще трябва да направят много изводи след случилото се на Националния стадион.

ЦСКА: Якуб Дивиш, Александър Тунчев, Апостол Попов, Кристиан Супусепа, Еденилсон Бергонси, Стивън Сънди, Денис Причиненко, Маркиньос, Неманя Милисавлиевич /Луис Соарес - 75/, Антон Карачанаков /Борис Галчев - 67/, Серджиу Буш /Тони Силва - 86/

Левски: Стефано Кунчев, Веселин Минев, Борислав Стойчев, Аймен Белаид, Пламен Крумов, Мигел Бедоя, Владимир Гаджев, Роман Прохазка /Стефан Велев - /, Луис Педро, Валери Божинов, Антонио Аниете /Антон Огнянов - 57/