В неделя Левски замина за първия си подготвителен лагер в Боровец. Автобусът остана полупразен, а средната възраст на пасажерите бе изключително ниска. Шофьорът Дафин вероятно е бил запознат с наредбите, че деца не могат да се превозват организирано в тъмната част на денонощието и заради това потегли по навреме. Стойчо Стоев пое по трудно трасе. Отборът му е пълен с младоци, няколко играчи, които май ще си тръгнат и някоя и друга по-сериозна фигура. Със „сините“ замина и Наско Курдов. Доскоро го брояхме за обещаващ талант, но в Боровец огромен процент от колегите му може да го припознаят като „чичо Наско“.

В последните месеци Левски плати сериозни суми, за да е изряден. „Сините“ надробиха много каши и ще плащат още. Това е причината селекцията да е в тежък застой. Клубната репутация е накърнена, което е още една причина за мъчното правене на сделки със свободни агенти. Левски ще страда, докато влезе в пътя. 

 Стойчо Стоев в момента се чувства като даскал, който е завел децата на зелено училище в планината. Въздухът е чист, а футболистите са ентусиасти. Навършилият 18 години Божидар Краев е със статут суперзвезда, което е притеснително. Броят на бръснарските ножчета в багажа на „сините“ е сведен до минимум. С цената на тези лишения, Левски е с лиценз и с лекота припознава своите юноши.

Показателно е и друго. Левски опита да вземе двама чужденци, които пристигнаха на онази част от летището, на която кацат предимно розови и оранжеви самолети. Нискобюджетните авиокомпании сигурно возят по-евтина стока. 

 На „Герена“ може да се срамуват от резултатите си в последните сезони, но поне феновете ходят с високо вдигната глава, защото знаят на кой отбор ще стискат палци и през новия сезон. Това все пак е някаква утеха. Левски няма да се превръща в „железничарски“ тим с „оранжева“ окраска. На този етап селекцията е такава, че основната цел е оставане в групата. Въпреки това, Левски е законен представител на елита. Такъв, какъвто е бил винаги. 

 Улисани в „зеленото училище“, „сините“ вероятно хвърлят по едно око на случващото се в БФС. 

Вече въпросът не е дали футболната централа е „синя“, „зелена“, „оранжева“, „червена“ или „кафява“? БФС има две опции - да спази правилата или да ги погази. Два клуба без лиценз, едва ли могат да сътворят един с лиценз... Нещо такова каза и Борислав Михайлов, който трудно ще устои на атаките, ако клекне под натиска на Ганчев и Гигов. Президентът е наясно със ситуацията и думите му бяха категорични: „Не е обсъждано подобно нещо. Няма как от два отбора без лиценз да направим отбор с лиценз. Прави се в последния момент нещо, което не ми изглежда толкова редовно."

Щом нещо не е чак толкова редовно, значи не би трябвало БФС да го припознае...

Интересно е как Николай Гигов прежали с лекота Локомотив София, който издържаше дълги години. Любопитна ще е позицията и на неговия адвокат, който твърдеше, че „железничарите“ ще играят в Лига Европа. За информация, жребият беше вчера. 

Естествено от другата страна са феновете на ЦСКА, а пък и тези на Локо, които със сигурност страдат от факта, че им съсипаха отборите.

Част от „червените“ заеха позиция, която сочи, клубът да почне от нулата и на чисто. Достойнството е над всичко и крайните запалянковци знаят, че ако се стигне до „така нареченото вечно дерби“ между Левски и новото сдружение, съставено от Литекс и Локо София, което ще се кръсти ЦСКА, подигравките ще бъдат само за тяхна сметка. 

Отделен въпрос е какво ще се случи в А група, ако се нароят отбори, които малко или много са под шапката на Гриша Ганчев? Формално може да не е така, но кой би повярвал. Какво ли смята по темата Кирил Домусчиев, който междудругото продаде футболист за 6 милиона евро в Германия.

Футболът е спорт, а той поначало изисква справедливо съревнование. ЦСКА, а и Левски са в колапс. Едните трябва да вземат тежко решение, а другите да драпат със зъби и нокти да не копират „постижението“ на големия съперник.