На „Герена“ положението е бедствено. Поредната загуба от ЦСКА просто ще послужи, за да се отприщи напрежението. На феновете вече им дотегна и в Левски трябва да случи нещо. Страницата е наложително да бъде обърната, защото така е очевидно, че няма да стане.

Спортният анализ може да бъде и кратък. Левски играеше повече с топка, пробваше различни варианти, но в крайна сметка изяде доволен пердах. Липса на класа в предни, задни и средни позиции. Опитен съперник, който знаеше, какво ще му предложат „сините“. Въпросът беше ЦСКА да вкара първия гол, после Левски очаквано се забатачи и изгуби срещата. Едните пропускаха, другите вкарваха. Георги Иванов е научил своите да стигнат до средата на съперниковата половина с достатъчно пасове, но след това няма подходящо завършване на атаките. Защитата на „сините“ е такава, че допускането на гол е „детска игра“. На практика ЦСКА направи шест читави влизания в половината на Левски и вкара три гола.

Лятната селекция не мина гладко за Георги Иванов, но и неговата не е лесна. Без пари трудно се намира качество. Публична тайна е, че Левски е гледал Буш, който блестеше в това дерби. „Сините“ предложили по-малко от исканите 12 000 евро и сделката пропаднала. През лятото Гонзо трябваше да е твърд в политиката си да привлече Стоилов за треньор в Левски. Когато стана ясно, че Мъри ще се махне от Ботев, спортният директор бе длъжен да бъде некоректен с Пепе Мурсия. Историята показва, защо това щеше да е верен ход. Във футбола няма сантименти. Тандемът Стоилов – Иванов щеше да е знак за обединение, каквото е наложително да има в дните на криза.

Катастрофата е факт и сега трябва да се търси начин за спасяване на положението. Големият проблем не е Гонзо, Херо или някой друг, който ще движи спортно-техническите въпроси. Проблемът е свързан със собствеността на Левски. Очевидно е, че Батков е олекнал жестоко. Атмосферата в клуба е ужасна. Служителите не получават заплати, а футболистите винаги ги взимат в последния момент преди да имат право да си тръгнат за сметка на Левски. Лицензът хич не е сигурен, а положителните неща, които все пак стават не са благодарение на собственика. Един строи стадиона, друг направи изкуственото игрище. Тук възниква въпросът кой да поеме „сините“? Съществува ли желаещ да придобие голям процент от собствеността?

От много време се говори за едни хора, които имали акции и искали да вземат Левски. Наричат ги Хората. Спекулира се с различни имена, но в крайна сметка нищо не е прозрачно. Ако Хората искат Левски, нека го кажат на висок глас. Излизат, дават пресконференция и споделят, че това са те, имат много пари, обичат Левски и притежават визия за развитието на клуба в следващите години. Гарантирано е, че запалянковците ще застанат зад нови лица, които имат желание да възродят закъсалия тим. Вървят слухове, че Хората казват кой да е треньор, кой да дърпа конците, ако е вярно, значи наистина Батков не е сам.

Хората все още си правят пас. Това кара президента да се ослушва. Той със сигурност би продал Левски, но явно има солидно разминаване в цената. Адвокатът може да иска много, но какво предлага? Много е важно и какви са Хората, защото тази мистерия е леко притеснителна. Едно е сигурно, че няма да са най-чистите и светли личности, но едва ли и Флорентино Перес е забогатял с продажбата на запалки и захарен памук пред „Сантиаго Бернабеу“. На Левски му трябват отговорни бизнесмени, които да милеят за клуба.

Иначе обстановката е ясна. Пари няма, чака се някакъв бленуван спонсор, но в настоящата политическа картинка големите компании заобикалят спорта и страната ни като цяло. Баждеков ще продължи да обяснява, че са купени гребла, платени са заплати /само на футболистите/, даже зимата ще има и подготвителен лагер, но най-вероятно в България. Гонзо и Херо ще докарат поредните свободни агенти, а техните мениджъри дълго ще си чакат комисионната. Заплатите ще са тънки, а качествата на новопривлечените спорни. Добрите футболисти ще предпочетат други предложения, а на „Герена“ ще палят свещи, че да получат лиценз. Битката ще е за място в първата шестица, а после за третата позиция. В турнира за Купата всичко ще е въпрос на хубав жребий, но рано или късно може да изгориш. Левски ще живурка, а легендите ще обясняват колко е лошо положението. Дошло е времето да го кажат дружно. Нека се съберат всички значими фигури оставили диря в Левски и намиращи се в активна възраст на една дискусия. Със сигурност Сираков, Гонзо, Боримиров, Стоилов, Йовов, Велев и т.н. ги боли еднакво от краха на Левски. Нека те кажат, че така не може, защото състоянието е плачевно. Феновете ще се съгласят и с тяхната гледна точка, а богатите левскари ще ударят едно рамо, ако видят обединение от страна на големите личности. Сигурен съм, че има много като Александър Кюлев, който финансира новия изкуствен терен на „Герена“.

Левски има нужда от реформи и нови лица. Те трябва да влязат не само в съблекалнята, но и в офисите на клуба. Иначе мъката ще продължи. „Сините“ трябва да признаят, че в момента не са фактор. Щом плащат наем за стадион „Васил Левски“ и въпреки това няма кой да почисти пет пръста сняг, значи работата е крайно несериозна.